Denis Lasić: Federaciji je potrebna nova aviokompanija

Denis Lasić: Federaciji je potrebna nova aviokompanija

... razgovoru za „Dnevni avaz“ da Vlada FBiH nad bh. aviokompanijom nema više nikakva prava.

Ministar je ustvrdio da niko u Vladi FBiH niti u Ministarstvu prometa nije protiv dolaska turske firme, naprotiv, ali da je to u ovakvoj situaciji skoro pa nemoguća misija, jer Vlada više ne upravlja "BH Airlinesom", u kojem je pokrenut stečaj.

- Taj novi moment i zainteresiranost „Turkish Airlinesa", ako jeste istinit, nije sporan. Ali, mi više ne upravljamo bh. aviokompanijom. To je sada u rukama sudskih organa, jer je pokrenuta procedura stečaja. Svima je poznato u kojoj se dubiozi nalazila ova firma i šta se sve tu dešavalo - istakao je Lasić.

Interesiranje turske firme za ponovno buđenje "BH Airlinesa", prema riječima Lasića, imat će punu podršku Vlade FBiH, ali ne u formi i statusu koji sada ima bh. aviokompanija, „jer je takva vrsta suradnje neostvariva".

- Jedino je rješenje da napravimo novu kompaniju s novim bh. predznakom i mi to tako i podržavamo. No, nadamo se i konkretnim potezima. Vjerujem da ova priča o „Turkish Airlinesu" nije pokrenuta samo na marginama nekih sastanaka i da neće ostati na tome - rekao je Lasić.

On je prokomentirao i najavu direktora "Željeznica FBiH" Enesa Džafića da će ova državna firma, bez obzira na pomoć Vlade, uskoro na tračnice pustiti Talgo vozove koji godinama skupljaju prašinu i ne prometuju bh. prugama.

- Ova nije problem samo za Federaciju. U ovu se priču mora uključiti i država. "Željeznice FBiH" zaista su u teškoj situaciji. Bez novih sredstava, novog kredita, teško da se ovo sve može ostvariti. S druge strane, Federacija ovisi o željeznici. Ako željeznice stanu, sve će stati. Moramo naći rješenje za ovu firmu - kazao je Lasić.

Tematska sjednica

Lasić je jučer ocijenio, kada su u pitanju „Željeznice FBiH", da je tražio od Vlade i Parlamenta FBiH održavanje tematske sjednice kako bi se neke stvari u ovoj firmi riješile, posebno nagomilani problemi. No, naglašava da od sjednice za sada nema ništa, jer su se mnogi na taj zahtjev oglušili.