Denis Lasić: Federaciji je potrebna nova aviokompanija

Denis Lasić, Vlada FBiH, Denis Lasić, bh airines, bh airlines, Stadion HŠK Zrinjski, Denis Lasić, Denis Lasić, brza cesta, izgradnja, Denis Lasić, autocesta, autocesta 5c, Denis Lasić, autocesta 5c

... razgovoru za „Dnevni avaz“ da Vlada FBiH nad bh. aviokompanijom nema više nikakva prava.

Ministar je ustvrdio da niko u Vladi FBiH niti u Ministarstvu prometa nije protiv dolaska turske firme, naprotiv, ali da je to u ovakvoj situaciji skoro pa nemoguća misija, jer Vlada više ne upravlja "BH Airlinesom", u kojem je pokrenut stečaj.

- Taj novi moment i zainteresiranost „Turkish Airlinesa", ako jeste istinit, nije sporan. Ali, mi više ne upravljamo bh. aviokompanijom. To je sada u rukama sudskih organa, jer je pokrenuta procedura stečaja. Svima je poznato u kojoj se dubiozi nalazila ova firma i šta se sve tu dešavalo - istakao je Lasić.

Interesiranje turske firme za ponovno buđenje "BH Airlinesa", prema riječima Lasića, imat će punu podršku Vlade FBiH, ali ne u formi i statusu koji sada ima bh. aviokompanija, „jer je takva vrsta suradnje neostvariva".

- Jedino je rješenje da napravimo novu kompaniju s novim bh. predznakom i mi to tako i podržavamo. No, nadamo se i konkretnim potezima. Vjerujem da ova priča o „Turkish Airlinesu" nije pokrenuta samo na marginama nekih sastanaka i da neće ostati na tome - rekao je Lasić.

On je prokomentirao i najavu direktora "Željeznica FBiH" Enesa Džafića da će ova državna firma, bez obzira na pomoć Vlade, uskoro na tračnice pustiti Talgo vozove koji godinama skupljaju prašinu i ne prometuju bh. prugama.

- Ova nije problem samo za Federaciju. U ovu se priču mora uključiti i država. "Željeznice FBiH" zaista su u teškoj situaciji. Bez novih sredstava, novog kredita, teško da se ovo sve može ostvariti. S druge strane, Federacija ovisi o željeznici. Ako željeznice stanu, sve će stati. Moramo naći rješenje za ovu firmu - kazao je Lasić.

Tematska sjednica

Lasić je jučer ocijenio, kada su u pitanju „Željeznice FBiH", da je tražio od Vlade i Parlamenta FBiH održavanje tematske sjednice kako bi se neke stvari u ovoj firmi riješile, posebno nagomilani problemi. No, naglašava da od sjednice za sada nema ništa, jer su se mnogi na taj zahtjev oglušili.