Denis Lasić: Autocesta kroz Hercegovinu bit će izgrađena unatoč stalnim opstrukcijama

autocesta
...ustvrdio je kako je, i uz sve probleme, 2017. godina bila uspješna. Terzić je kazao kako su tijekom godine na izmaku usvojeni amandmani na prostorni plan, što je preciziralo postavljenu trasu sa svim izmjenama te je nešto što se ranije nije moglo uraditi sada urađeno, piše Večernji list BiH.

- Sada imamo mogućnost za svaki objekt dobiti građevinsku dozvolu, druga bitna stvar je da je usvojen Zakon o trošarinama. Usvajanjem tog zakona dobili smo mogućnost nastavka suradnje s institucijama koje su financijeri. Otvoren je ciklus od blizu milijardu eura, od toga 500 milijuna eura od EBRD-a, a ostale banke će pratiti taj iznos. U ovoj godini nam je plan započeti izgradnju blizu 49 kilometara autoceste, a to će podrazumijevati blizu 450 milijuna eura aktiviranih sredstava - izjavio je Terzić.

On se osvrnuo i na zahtjev EIB-a da se ponovi natječaj za dionicu Počitelj - Zvirovići. - Dionica Počitelj - Zvirovići će biti izgrađena, koliko god netko pokušavao zaustaviti taj projekt, sigurno neće uspjeti. S naše strane je sve napravljeno - kaže Terzić. - Mogu reći kako smo imali uspješnu godinu, ali i da je banka poslala pismo da se obnovi javni natječaj. Mi ćemo to obaviti, imamo jasnu situaciju da smo taj postupak uradili na maksimalno profesionalan način. Postupak je počeo 15. srpnja, u listopadu su svi bili pod pritiskom i neke su informacije procurile. To je nešto što nije toliki problem, ali banka je tražila nešto novo. Naša evaluacija nije oborena, nego je banka našla rješenje koje njoj odgovara. Ono što moram reći je kako, kad nam netko treba, nismo u poziciji kritizirati. Očekujem da ću u prvoj polovini siječnja otići u Luxembourg - objasnio je Terzić.

Na pismo koje je stiglo od EIB-a reagirao je i federalni ministar prometa i veza Denis Lasić.

- Od samog početka ponovljene natječajne procedure nismo željeli iznositi nikakve komentare ni na medijske istupe ni na nagađanja upravo kako ne bismo kompromitirali natječajnu proceduru koja je već jednom na sličan način ugrožena. Budući da je riječ o natječaju za izvođenje radova za dionicu, na kojoj je prethodni natječaj poništen nakon dugotrajne, gotovo dvogodišnje procedure, iznimno se pazilo da se ta situacija ne ponovi i da poštuju sva pravila i procedure vezane uz povjerljivost, koje je propisao EIB-a kao međunarodni kreditor, koji je za tu dionicu odobrio kredit od 100 milijuna eura - ističe Lasić. Dodaje kako mora konstatirati da realizacija ovakvog projekta ne ovisi samo o radu ovog Ministarstva već i o radu stručnih službi u JP Autoceste, ali i kreditorima iz Luxembourga, dakle EIB-u.

- Procedura koja je započeta u 2014., tijekom mandata mog prethodnika, raspisana za dionicu za koju dokumentacija nije bila spremna za takvo nešto, otegla se gotovo dvije godine i rezultirala ponavljanjem postupka nakon vrlo teških pregovora s EIB-om, odnosno bankom kreditorom. Nakon ponovljene procedure, gdje smo tražili svu moguću pomoć banke kako ne bismo došli u ovakvu situaciju, opet smo svjedoci zahtjeva za još jednim ponavljanjem postupka. U tu priču uvučene su i međunarodne financijske institucije, što je u konačnici rezultiralo i prvom obnovom postupka. Na moju veliku žalost i žalost svih stanovnika BiH, a pogotovo Hercegovine, dionica autoceste koja ima ogromni značaj će ponovno biti upućena u natječajnu proceduru i opet će se odgoditi njezina izgradnja. To je jako značajan gubitak za sve nas jer, osim izravnih gubitaka u pogledu infrastrukture, postoji niz vezanih neizravnih gubitaka kojima je izloženo gospodarstvo - ističe Lasić.

Naglašava kako će autocesta kroz Hercegovinu, uključujući i spomenutu dionicu Zvirovići - Počitelj biti izgrađena unatoč očitim opstrukcijama te da se nada kako će konačno svi shvatiti važnost njezine gradnje za sve segmente društva.

Vecernji list