Delegati traže od Živka Budimira da podnese ostavku

...funkcioniranja izvršne vlasti u FBiH, uzrokovano uhićenjem Predsjednika Federacije Živka Budimira.

- Kako se prema Ustavu FBiH ne može naći efikasno rješenje u novonastaloj političkoj situaciji Dom naroda poziva visokog predstavnika Valentina Inzka da koristeći svoje ovlasti pomogne u traženju rješenja za prevazilaženje krize u izvršnoj vlasti Federacije BiH - rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović. .

Ovaj zaključak je usvojen sa 30 glasova za, 10 suzdržana i tri protiv.

Također je sa 37 glasova za jedan protiv i tri suzdržana usvojen i zaključak Komisije za Ustavna pitanja koja je konstatirala da predsjednik FBiH Živko Budimir nije u mogućnosti izvršavati svoja ovlaštenja predviđena Ustavom FBiH, zbog trenutnog položaja u kome se nalazi, što je dovelo do krize u funkcniranju izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH.

Ustavnopravna komisija predložila je treći zaključak, prema kojem se Živko Budimir poziva da podnese ostavku na funkciju predsjednika Federacije BiH, a koji je usvojen sa 30 glasova za, pet suzdržana i sedam protiv.

Vidović ističe da delegati Doma naroda Federalnog parlamenta na izvanrednoj sjednici nisu usaglasili Prijedlog zaključka Kluba Bošnjaka, koji glasi - Pozivaju se ostali segmenti vlasti u Federaciji BiH, Vlada Federacije BiH, kao i Parlament FBiH da rade u punom kapacitetu uskladu sa Ustavom FBiH i zakonima -.

Fena