FOTO/VIDEO  Dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije sa studentima Sveučilišta Hercegovina na TV PINK BH

Gordan Radić, rtv pink, zabranjeni forum, Gordan Radić, s povodom

...docent gostovao je u televizijskom talk-showu „ZABRANJENI FORUM" na PINK BH. Tema emisije je bila motivirana događanjima u okruženju i političko diplomatskim trzavicama između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a nosila je naziv „Bosna i Hercegovina prijetnja regiji - još jedna predstava vlasti, ili...?!".

Gledatelji su imali prigodu vidjeti zapažen nastup dekana Radića, koji je zastupao tezu da u Bosna i Hercegoovine nije prijetnja, ali da u Bosni i Hercegovini postoje pojedinci i grupe koje su povezane sa terorističkim organizacijama koje podupiru takozvanu islamsku državu. Većina od sugovornika u emisiji su negirali tezu o opasnosti od terorizma, ali ih je profesor Radić demantirao izviješćima sigurnosnih agencija i konkretnim terorističkim aktima izvedenim na prostoru Bosne i Hercegovine povezanim s islamstičkim terorističkim organizacijama poput napada auto bombom na stambenu zgradu u Mostaru u neposrednoj blizini Policijske stanice Mostar, terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu, terorističkog napada rafalima iz automatske puške na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, napada u Zvorniku, terorističkog čina ubojstva dvojice vojnika iz Vojarne Rajlovac u Sarajevu itd.

Za izjave Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović o opasnostima iz Bosne i Hercegovine profesor Radić utvrdio je da su opravdane i utemeljene na obavještajnim podacima i vjerodostojnosti Predsjednice koja je cijenjena osoba u krugovima NATO-a s obzirom da je prethodno obavljala visoku dužnost u tom Savezu.
Glede položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini profesor Radić potcrtao je važnost donošenja novog izbornog zakona koji će biti pravedan prema Hrvatima i onemogućiti da izbornim inženjeringom drugi narodi mogu birati zastupnike Hrvata u predstavnička tijela. Istaknuo je i važnost interveniranja u Daytonski sporazum koji je prema njegovim riječima nasušno treba evoluciju koja je prirodni proces kako u prirodi tako i u državno političkom uređenju država. Dekan Radić upozorio je i na stalnu desubjektivizaciju političkih prava Hrvata koja je prisutna i koja kako vrijeme prolazi poprima sve veće obrise kako na sliku Bosne i Hercegovine tako i na cjelokupni hrvatski korpus u Bosni i Hercegovini.

U studiju su bili nazočni studenti Američkog univerziteta u BiH i studenti Sveučilišta Hercegovina kao gledatelji, a zanimljivo je bilo vidjeti da su na pitanje jesu li za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju njih dvije trećine odgovorile da jesu i jedna trećina da ne podržava ulazak u EU.
Studenti Sveučilišta Hercegovina su svi podržali ulazak BiH u Europsku uniju, dok su studenti s Američkog Univerziteta u BiH iz Sarajeva bili podijeljeni po tom pitanju. Što taj negativan odgovor dijela studenata iz Sarajeva znači i kakvu poruku šalje možemo samo nagađati?!