Dario Kordić: Samo jedna zajednička hrvatska lista dolazi u obzir

Dario Kordić, Busovača, Dario Kordić, Facebook, Obraćanje Darija Kordića, obraćanje
...odležane 25-godišnje zatvorske kazne 06. lipnja pušten na slobodu došao je u Busovaču. U rodnoj Busovači je Kordiću upriličen doček koji je počeo misom zahvalnicom, a završio skupom dostojanstva na Nogometnom stadionu.

Crkva Sv. Ante u Busovači bila je pretijesna za sve koji su željeli s Kordićem i njegovom obitelji slaviti misu zahvalnicu. Predvodio ju je fra Dominko Batinić, župnik župe Busovača, isti svećenik koji je s Hrvatima Busovače preživljavao najteže dane ratne opstade. „17 godina smo bili vezani duhom. Sada si s nama i fizički", poručio je fra Dominko Dario Kordiću poželjevši mu dobrodošlicu u rodni grad.

Uslijedio je mimohod ulicama Busovače do Nogometnog stadiona na kojemu je održan skup dostojanstva. Na čelu kolone bivši pripadnici postrojbi HVO-a s ratnim zastavama i znakovljima. Svako Dariovo obraćanje okupljenima počinjalo je sjećanjem na poginule hrvatske branitelje, njihove majke kao i one koji su na oltar domovine položili dijelove tijela. „Bez njihove žrtve ne bi ni nas danas bilo ovdje, ne bi bilo ni ovog veličanstvenog skupa", poručio je Kordić. I skup dostojanstva počeo je minutom šutnje i sjećanja na poginule branitelje.


Na kraju skupa okupljenima se obratio i sam Kordić koji je sa suprugom i sinom izašao za govornicu. Okupljene je pozvao da kliču Herceg- Bosni, na što mu je mnoštvu uzvratilo kličući „Herceg-Bosna".

Kordić je pri tome pozvao hrvatske političke stranke da zajedno budu na izborima.
„Zar poslije ovog danas možemo imati dvije, tri ili više lista. Samo jedna zajednička hrvatska lista dolazi u obzir", poruka je Daria Kordića. Doček je prošao bez i najmanjeg izgreda.

Haaški sud osudio ga je na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine. Najteži zločin koji mu je stavljen na teret bio je pokolj u selu Ahmićima, koji su u presudi generalu Tihomiru Blaškiću ocijenjeni legitimnim vojnim ciljem. U napadu postrojbi HVO-a na ovo selo, koje je bilo ključno za osiguranje cestovne komunikacije između hrvatskih enklava Busovače i Viteza, ubijeno je 116 bošnjačkih civila i vojnika.

Kordić je kaznu izdržavao u Austriji, u što mu je uračunat boravak u haaškom pritvoru od dragovoljne predaje 1997. godine. Pušten je iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.

VL