Dani sjećanja na hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata odžačkog i podvučjačkog kraja

Dragan Čović
Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas posjetio je u četvrtak 25. svibnja Odžak i Posavsku Mahalu kako bi sudjelovao u 21. ‘Danima sjećanja na hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata odžačkog i podvučjačkog kraja'.

Cjelokupni program, održava se od 18. - 28. svibnja a ispunjen je vjerskim, znanstvenim, kulturnim i športskim sadržajima. U četvrtak je blagoslovljen početak gradnje spomen parka svim poginulima u Drugom svjetskom ratu.

'Naime, tog svibnja 1945., u samo par dana, ubijeno je 3361 Hrvata! O tom zločinu šutjelo se desetljećima! Zato mi je izuzetna čast sto sam toj žrtvi, svim stradalima, njihovim obiteljima, danas mogao odati poštovanje i pomoliti se za sve njih. Danas smo odali počast njihovim životima, koji su nas, 72 godine nakon njihove tragične smrti, okupili i povezali. Važno je da se zajedništvo hrvatskog naroda očituje kako u teškim, tako i u boljim vremenima. Spomen park koji se gradi bit će trajni spomen i znak o vrijednostima za koje se vrijedi boriti i za koje vrijedi umrijeti', rekao je Milas.

Na obljetnici ‘Dana sjećanja' uz vojnog ordinarija mons. dr. Tomu Vukšića nazočilo je i visoko izaslanstvo HDZ-a BiH koje je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uz stranačke dužnosnike izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina te brojne Posavljanke i Posavljaci.

 

 "Dani sjećanja 2017." BiH.