Dani pobjede Armije BiH su povijesna izmišljotina i falsifikat

HVO postojavanje

Prvi šok smo doživjeli kada smo gledali dokumentarnu emisiju u režiji FTV-a, pod nazivom „Plamen u Mostaru", u kojoj se navodi kako je Armija BiH oslobodila Mostar od JNA i srpsko-crnogorskih rezervista što se danas tradicionalno obilježava „Danima pobjede Armije BiH".

Drugi šok smo doživjeli kada se na sarajevskim medijima pojavila emisija koja svjedoči kako je Alija Izetbegović, tadašnji član Predsjedništva BiH, razmijenjen za generala Milutina Kukanjca, zapovjednika Druge armijske oblasti. Ono što nam je upalo u oči jest izjava Stjepana Kljujića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i Ejuba Ganića, člana Predsjedništva BiH iz reda Jugoslavena, kako se 2. i 3. svibnja 1992. obranila Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Gledajući emisiju „Činjenice i dokumenti govore drugačije" na HTV Oscar C, u kojoj su gostovali svjedoci vremena obrane grada Mostara, brigadir Petar Zelenika i Viktor Stojkić, te ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Marko Tokić, ponovno smo se uvjerili kako je obrana grada Mostara povjerena Hrvatskom vijeću obrane i kako je Hrvatsko vijeće obrane oslobodilačkom akcijom „Lipanjske zore" oslobodilo grad Mostar i dolinu rijeke Neretve, što je nama, braniteljima oboljelim od PTSP-a, vratilo vjeru da je naš posttraumatski psihološki poremećaj ostao u okvirima koliko-toliko zdravog razuma, a da su tzv. „Dani pobjede Armije BiH" povijesna izmišljotina i falsifikat, osmišljen bez ikakvih činjenica i dokaza za potrebe današnjih velikobošnjačkih ciljeva koji su u funkciji zlonamjernog pakiranja udruženog zločinačkog pothvata.

Isto tako, očigledno je kako su navodi Stjepana Kljujića i Ejuba Ganića (kako su 2. i 3. svibnja 1992. spašene Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska) u funkciji izjednačavanja konkretne potpore kojom je Republika Hrvatska zadužila Bosnu i Hercegovinu (naoružavanjem, zbrinjavanjem prognanih, oslobodilačkim vojnim operacijama, te raznim drugim humanitarnim i političkim aktivnostima), te u 100%-tnoj funkciji velikobošnjačke politike „Mi smo vas obranili 2 .i 3. svibnja 1992., i stoga vam ništa ne dugujemo i ne moramo vam biti zahvalni!".

Nama, hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP-a, nikako nije jasno kako su to 2. i 3. svibnja 1992. obranjene Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, kada znamo kako je tog dana opkoljeno Sarajevo, koje je ostalo u vojnom okruženju sve do potpisivanja Daytonskog sporazuma.
Isto tako znamo kako je Republika Hrvatska svoj cijeli suvereni teritorij oslobodila isključivo svojim oružanim snagama u vojnim operacijama „Bljesak" i „Oluja".
Bosna i Hercegovina je u Daytonu priznala vojna osvajanja Radovana Karadžića i vojske Republike Srpske, čime je 49% teritorija Bosne i Hercegovine nazvano Republikom Srpskom.

U Federaciji BiH Hrvatsko vijeće obrane je obranilo veći dio teritorija, stoga nam nije jasno kako su to 2. i 3. svibnja 1992. obranjene Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Mi, hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a, gospodi Stjepanu Kljujiću i Ejubu Ganiću možemo samo poručiti sljedeće: Kako ste organizirali narod za rat u Bosni i Hercegovini, tako ste ga učinkovito i vodili. Posljedice Vaše povijesno nedorasle uloge ne možete mijenjati falsifikatima i izmišljotinama o Vašoj ulozi u Domovinskom ratu, jer za razliku od srednjovjekovne Bosne i Hercegovine i ideološke komunističke Jugoslavije, danas postoje dokumenti, činjenice i živi svjedoci koji Vam neće dopustiti da od jedne ratne epizode iz svibnja 1992. izvlačite osobnu političku korist i kreirate sebi veliku povijesnu ulogu u obrani BiH i Republike Hrvatske.

Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a
KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA