Danas u Orašju počinje jubilarni 20. dani hrvatskog filma

orasje dani hrvatskog filma

... prikazano pet novih ostvarenja kinematografije Republike Hrvatske i tri filma iz BiH, Srbije i Slovenije.

Očekuje se da će kinodvorana u Orašju biti prepuna kao i svake godine. Najveći "krivac" za takvo ozračje je najveći hrvatski glumac Ivo Gregurević kojemu je pošlo za rukom da od male fešte ova filmska smotra izraste u respektabilnu manifestaciju po kojoj se sve više prepoznaje oraška Posavina, piše Večernji list.

Regionalna produkcija

Drugog dana, u nedjelju, 6. rujna ljubitelji filmske umjetnosti moći će pogledati film "Ljubav ili smrt" redatelja Danijela Kušana, a u ponedjeljak, 7. rujna, na programu je film "Takva su pravila" Ognjena Sviličića.

U utorak i srijedu na repertoaru su filmovi "Inferno" Vinka Moderndorfera, odnosno "Zagrebačke priče" koji potpisuje skupina od šest hrvatskih autora.

Festival se nastavlja u četvrtak, 10. rujna, filmom "Ničije dijete" redatelja Vuka Ršumovića, a u petak, 11. rujna, filmom "Stupica nevidljivog djeteta" Šemsudina Gegića.

Ovogodišnji 20. dani hrvatskog filma završavaju u subotu, 12. rujna, filmom "Gorčilo" redatelja Milana Karadžića.

Festival u Orašju nema natjecateljski karakter, nema neizvjesnosti ni crvenog tepiha, ali ima jedinstvenu dobrodošlicu i gostoprimstvo zbog čega se iz godine u godinu mnogi glumci i gosti rado vraćaju u Orašje, a stalno pristižu i novi gosti. I ove je godine broj gostiju povećan, a stiješnjeni smještajni kapaciteti oraško-domaljevačko-odžačkoga prostora iznova su mali za prijem svih zainteresiranih za njegovo praćenje.

Na sreću, u pomoć pristižu susjedi pa su na raspolaganju i okolni hotelski kapaciteti Šamca, Brčkog te susjedne Županje i Vinkovaca.

Posebnu nagradu festivala - Zlatni dukat ove godine dobit će redatelji Branko Schmidt i Lukas Nola. Pod neprekidnom prismotrom Ive Gregurevića i njegove desno-lijeve ruke Ilije Bekovića, ali i organizacijskoga odbora, pažljivo se svake godine bira i glazbeni dio filmskog događaja.

Brojni gosti

Ove godine miješani su zvuci najboljih tamburaša Posavine i Slavonije s dalmatinskim tonovima koje će u Posavinu donijeti grupa Intrade i Tomislav Bralić. Očekivanja su kako će svečanosti jubilarne 20. godišnjice doprinijeti i Marijachi. Kada se tome dodaju posavska vatrena voda i delicije domaće posavske kuhinje, zabava je zajamčena i nakon svečane premijere koja će se preseliti na prostor Športskog rekreacijskog centra Aqua Bazeni Orašje.

- Gostiju imamo za deset hotela, a tri su u funkciji pa smo primorani goste primati i u susjednim mjestima te privatnom smještaju gdje je ove godine smješteno oko 100 glumaca i gostiju, kazao nam je suorganizator festivala Iljo Benković

Pokrovitelj ovogodišnjih Dana hrvatskog filma u Orašju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, a na manifestaciju je pozvana i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Tradicionalno, u prvim danima rujna kulturno-filmski oživi Orašje, rodno mjesto slavnog hrvatskog glumca Ive Gregurevića.

On je najzaslužnija osoba što se Orašje ima čime podičiti na kulturnom planu.

Sedam večeri zaredom, koliko traje ovaj festival, Orašje postaje filmska meka u koju rado svraćaju filmaši sa svih strana. Filmska se fešta u Orašju uvijek dugo pamti, a sa zadnjim danom i prikazanim filmom već se mislima okreće prema sljedećoj koja uvijek bude još veća, bogatija i bolja. Tako je i bilo ove godine kad je filmski festival u Orašju prvi put dobio međunarodni predznak.