Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom

U petak, 5.04.2013, u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Očekivana količina padavina uglavnom između 10 i 20 litara po metru kvadratnom, na jugu Hercegovine od 20 do 40 litara po metru kvadratnom. Vjetar u sjevernom dijelu Bosne slab sjevernog smjera, u ostatku zemlje umjereno jako jugo i jugoistočnjak. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, na jugu Hercegovine od 7 do 11, a najviša dnevna temperatura zraka između 8 i 15 stupnjeva.

U subotu, 6.04.2013, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana se očekuju lokalni pljuskovi. Najveća vjerovatnost za pljuskove je u središnjem i istočnom dijelu Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 1 i 5, na jugu Hercegovine od 6 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stupnjeva.

U nedjelju, 7.04.2013, umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimično u Bosni sa kišom, dok će u Hercegovini biti nešto manje oblačnosti i više sunčanih perioda i uglavnom bez padavina. Jutarnja temperatura od 3 do 7, na jugu do 11, a najvša dnevna od 5 do 13, na jugu do 17 stupnjeva.

Stanje na cestama:

Prometuje se po suhim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Zbog izlijevanja vode na kolnik i oštećenja kolnika za sav promet zatvorena je dionica R-419a Tomislavgrad - Blidinje (dionica Rašćani - Mandino selo).

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

__________________________________________

Zbog izvođenja radova na dionici M-4 Tuzla (Drežnik) - Šićki Brod promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, alternativni pravci za vozila koja dolaze iz smjera Tuzle usmjeravaju se u naselju "Irac" na M-4, a vozila koja dolaze iz pravca Šićke petlje na raskrižju za "Siporex" usmjeravaju se na M-4.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje zbog izvođenja radova prometuje se usporeno, jednim prometnim trakom. Na istoj je dionici zabrana prometovanja za teretna vozila iznad 12 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je:

- M-5 Donji Vakuf - Travnik (na mostu preko prijevoja Komar), Kiseljak - Busovača (u mjestu Bukovci), 

- M-5.1 Kiseljak - Šamin Gaj,

- M-6.1 Posušje - Tomislavgrad (na mostu Kovači), Livno - Kolo,

- M-17 Sarajevo - Jošanica,

- M-18 Kladanj - Đurđevik.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom dana na R-463 Gradačac - Orašje (dionica Tramošnica - Obudovac).

U Karanovcu na R-414 Karanovac - Kneževo, zabrana je prometa preko mosta na rijeci Vrbas za vozila čija ukupna masa prelazi 20 tona.

Na dionici M-20 Gacko - Tjentište preko prijevoja Čemerno mogu prometovati samo vozila ukupne mase do 15 tona.

_________________________________________

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prijelazu Brčko - Gunja, mostom preko rijeke Save, promet teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.

Za sve usluge pomoći na cesti obratite se našoj Asocijaciji na telefon 1288.

__________________________________________

Sukladno zakonskim odredbama, od 15.11. pa do 15.04. na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.