Danas će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa slabom kišom, u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno

Temperature zraka u 08 sati (°C):
Bjelašnica -4;
Sokolac 3;
Gradačac 4;
Bihać, Bijeljina, Srebrenica, Tuzla 5;
Sarajevo, Banja Luka, Bugojno, Doboj, Livno, Prijedor, Sanski Most, Zenica, Zvornik 6;
Goražde 9;
Mostar, Trebinje 12;
Neum 13;
Stolac, Čapljina 14;

Danas će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa slabom kišom, a Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Vjetar u Bosni, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, umjerena do pojačana, bura. Dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu zemlje do 17 °C.

U ponedjeljak, 8.04.2013, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera, krajem dana u skretanju na jugo. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između – 2 i 4 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 8 i 13 °C, na jugu zemlje od 13 do 17 °C.

U utorak, 9.04.2013, oblačno vrijeme sa kišom. Očekuje se padavina u prosjeku između 5 i 15 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 2 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15 °C.

Stanje na cestama i prohodnost cesta:

Prometuje se po pretežito suhim kolnicima.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Zbog izlijevanja vode na kolnik i oštećenja kolnika za sav promet zatvorene su dionice R-419a Tomislavgrad - Blidinje (dionica Rašćani - Mandino selo) i R-426 Hutovo - Ravno (u mjestu Jaz).

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

__________________________________________

Zbog izvođenja radova na dionici M-4 Tuzla (Drežnik) - Šićki Brod promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, alternativni pravci za vozila koja dolaze iz smjera Tuzle usmjeravaju se u naselju "Irac" na M-4, a vozila koja dolaze iz pravca Šićke petlje na raskrižju za "Siporex" usmjeravaju se na M-4.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje zbog izvođenja radova prometuje se usporeno, jednim prometnim trakom. Na istoj je dionici zabrana prometovanja za teretna vozila iznad 12 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je:

- M-5 Donji Vakuf - Travnik (na mostu preko prijevoja Komar), Kiseljak - Busovača (u mjestu Bukovci), 

- M-5.1 Kiseljak - Šamin Gaj,

- M-6.1 Posušje - Tomislavgrad (na mostu Kovači), Livno - Kolo,

- M-17 Sarajevo - Jošanica,

- M-18 Kladanj - Đurđevik.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom dana na R-463 Gradačac - Orašje (dionica Tramošnica - Obudovac).

U Karanovcu na R-414 Karanovac - Kneževo, zabrana je prometa preko mosta na rijeci Vrbas za vozila čija ukupna masa prelazi 20 tona.

Na dionici M-20 Gacko - Tjentište preko prijevoja Čemerno mogu prometovati samo vozila ukupne mase do 15 tona.

_________________________________________

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prijelazu Brčko - Gunja, mostom preko rijeke Save, promet teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.

Za sve usluge pomoći na cesti obratite se našoj Asocijaciji na telefon 1288.

__________________________________________

Sukladno zakonskim odredbama, od 15.11. pa do 15.04. na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.