Danas će u BiH preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa padavinama

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

Temperature zraka u 08 sati (°C):
Bjelašnica -3;
Kupres -1;
Sarajevo, Bihać, Gradačac, Jajce 0;
Bugojno, Drvar, Sanski Most, Tuzla, Zenica 1;
Livno 3;
Goražde 8;
Mostar 10;
Stolac, Čapljina 12;
Neum 13;

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa padavinama, uglavnom prije podne. U Hercegovini kiša, a u Bosni snijeg, koji će postupno preći u kišu. Vjetar slab, u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 4 do 12, na jugu zemlje do 16 °C.

U utorak, 2.04.2013, u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 10, na jugu Hercegovine od 9 do 14 °C.

U srijedu, 3.04.2013, oblačno vrijeme, većinom sa slabom kišom. Više padavina se očekuje u istočnom dijelovima Bosne i Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 2 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10 °C, na jugu Hercegovine od 12 do 16 °C.

Stanje na cestama:

Opreznije treba voziti zbog mokrih i skliskih kolnika u većem dijelu zemlje.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

__________________________________________

Zbog izvođenja radova na dionici M-4 Tuzla (Drežnik) - Šićki Brod promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, alternativni pravci za vozila koja dolaze iz smjera Tuzle usmjeravaju se u naselju "Irac" na M-4, a vozila koja dolaze iz pravca Šićke petlje na raskrižju za "Siporex" usmjeravaju se na M-4.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje zbog izvođenja radova prometuje se usporeno, jednim prometnim trakom. Na istoj je dionici zabrana prometovanja za teretna vozila iznad 12 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je:

- M-5 Donji Vakuf - Travnik (na mostu preko prijevoja Komar), Kiseljak - Busovača (u mjestu Bukovci), 

- M-5.1 Kiseljak - Šamin Gaj,

- M-6.1 Posušje - Tomislavgrad (na mostu Kovači), Livno - Kolo,

- M-17 Sarajevo - Jošanica,

- M-18 Kladanj - Đurđevik,

- M-19.2 Kladanj - Vlasenica (u mjestu Vitalj).

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom dana na R-463 Gradačac - Orašje (dionica Tramošnica - Obudovac).

U Karanovcu na R-414 Karanovac - Kneževo, zabrana je prometa preko mosta na rijeci Vrbas za vozila čija ukupna masa prelazi 20 tona.

Na dionici M-20 Gacko - Tjentište preko prijevoja Čemerno mogu prometovati samo vozila ukupne mase do 15 tona.

_________________________________________

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prijelazu Brčko - Gunja, mostom preko rijeke Save, promet teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.

Za sve usluge pomoći na cesti obratite se našoj Asocijaciji na telefon 1288.

__________________________________________

Sukladno zakonskim odredbama, od 15.11. pa do 15.04. na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.