Dan žalosti u BiH: Izvučeno tijelo i petog stradalog rudara

rudarska nesreca
...i posljednje, peto tijelo rudara koji je smrtno stradao u nesreći što se dogodila u nedjelju. Nakon više od tri dana neprekidnog kopanja i probijanja kroz debele naslage zemlje koja je zatrpala pristupne tunele, posebno opremljeni tim uspio je oko 23 sata na površinu izvući i tijelo rudara Fejze Isakovića. Njegovo je tijelo nakon identifikacije prevezeno u prosekturu zeničke bolnice kako bi se tamo obavila obdukcija i utvrdio točan uzrok smrti.

Iz županijskog tužiteljstva u Zenici koje vodi istragu o nesreći pojašnjeno je kako će informacija o uzrocima smrti petorice rudara biti objavljena tek nakon obdukcije tijela svih stradalih. Za sada se nagađa kako je razlog njihove smrti gušenje otrovnim metanom koji se oslobodio u rudničkoj jami nakon pomjeranja zemlje prouzročenog potresom.

Spasioci su u subotu uspjeli izvući tijela rudara Fahira Halača, Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića. Poginuli rudari trebali bi biti pokopani u ponedjeljak na grobljima u selima u kojima su živjeli a prije toga će u Zenici uslijediti zajednički vjerski obred. Vlada Federacije BiH je 8. rujna kada će rudari biti pokopani proglasila danom žalosti.

dalje.com