FOTO  Dan sjećanja na poginule branitelje 2018. u Bosanskom Grahovu

Dan sjećanja na poginule branitelje 2018. u Bosanskom Grahovu
...hrvatske branitelje. Ova se komemoracija održava svake godine 13. kolovoza u znak sjećanja na 21 poginulog branitelja 141. brigade i 7. gardijske brigade HV koji su poginuli 13. i 14. kolovoza 1995. u bitci kod Bos. Grahova. Širi povod ovom molitvenom okupljanju je sjećanje i molitva za sve poginule hrvatske branitelje koji su dali svoje živote u oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske Ljeto 95 i Oluja na području Dinare, Livanjskog polja i Bos. Grahova.

Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu (Obljaju) predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu s drvarsko-grahovskim župnikom don Davorom Klečinom. Na komemoraciju u Bos. Grahovo stigli su rodbina, prijatelji i suborci poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Varaždina organizirani u udruge roditelja poginulih i veterana spomenutih brigada, kao i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga HVO Hercegbosanske županije.

Komemoraciji su nazočili i predsjednik Vlade HBŽ Ivan Jozić, savjetnik Generalnog konzulata RH u Mostaru Drago Matijević, gradonačelnik Kaštela Jozo Vidić, predstavnici Grada Splita, te općina Lećevica, Prgomet i Primorski Dolac, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, a bio je nazočan i ravnatelj Memorijalno-dokumetacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba dr. Ante Nazor.

Vojne strukture iz BiH na komemoraciji presdstavljali su pukovnik Martin Pažin iz 1. Pješačke pukovnije hrvatske komponente OS BiH, kao i zapovjednik vojarne u Livnu Marinko Romić te Mijo Šteko.

U propovijedi je biskup Komarica pozvao na čuvanje sjećanja na žrtvu branitelja te izrazio nadu da njihova žrtva nije uzaludna i potaknuo sve nazočne da budu graditelji mira i pravednijeg i solidarnijeg društva.

Na kraju mise branitelj iz Srinjina Poljičkih Damir Vladušić, koji je ranjen 13. kolovoza 1995. kod Bos. Grahova, poklonio je župi Bos. Grahovo vlastoručno izrađenu maketu stare grahovske župne crkve sv. Ilije proroka, rađenu u kamenu, u obliku kako je izgledala prije rušenja 1941. g

Nakon sv. mise komemoracija je nastavljena pred spomen-križem u središtu Bos. Grahova gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, uz nazočnost počasnog voda OS BIH i sviranje počasne trube, a potom je biskup Komarica izmolio molitvu opijela za sve poginule branitelje.

Organizator i ovogodišnjeg Dana sjećanja u Bos. Grahovu bile su dvije domaće udruge - Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić" i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Heceg Bosne, Podružnica Bos. Grahovo.

(Udruga DJG)


Povijesna crtica:
Iako je široj javnosti nepoznato, nakon veličanstvene „Oluje" na širem području Bosanskog Grahova vodila se teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga.
U noći s 12. na 13. kolovoza jedinice srpske vojske izvele su jedini pravi protuudar na položaje koje su držali pripadnici 141.brigade.
Te noći neprijatelj, ne mireći se sa gubitkom Knina i ostalog teritorija, najprije topništvom, a zatim u noći i pješaštvom, pokušava povratiti izgubljene položaje, pri tom koncentrirajući svoje elitne i specijalne postrojbe, kojima osobno zapovjeda gen. Mladić u jedinom pravom protuudaru, te presjeći komunikaciju Knin - B.Grahovo ovladavanjem strateški važne točke ''prijevoja Derale". Najžešći napad izvršio je na položaje: Biljeg, Cigelj,Vidovića glava i Begovac na cesti Drvar-B.Grahovo. Pripadnici brigade prihvaćaju borbu i na položaju Vidovića glava u izravnom okršaju prsa o prsa pogibaju vojnici: Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić i Tomislav Grujica. Nakon neravnopravne borbe, ostatak voda sa više ranjenika izvlači se prema B.Grahovu, manji broj vojnika u pričuvi panično napušta teren, dok ostatak brigade zauzima pričuvne položaje braneći cestu B.Grahovo - Knin. Početkom neprijateljskog napada, jedna interventna grupa 1. bojne odlazi u pomoć napadnutim položajima Cigelj i Biljeg gdje nailaze na ubačenu neprijateljsku diverzantsku grupu te u izravnom okršaju pogibaju zapovjednik satnije Stipe Marčić-Štef te vojnici Denis Baleta i Dragan Kikić, dok je više vojnika ranjeno. Kako se preostali suborci nisu uspjeli izvući, jednom od njih, Olegu Ujeviću, to uspjeva, dovodi pojačanje, ponovno se uključuje u borbu i tom prilikom junački pogiba. Iza podne 13. kolovoza ojačana skupina pripadnika 2. bojne 141. brigade uz potporu POTRD-a ZP Split kreće u protunapad na Vidovića glavu koju je zaposjeo neprijatelj nakon povlačenja naših snaga. Neprijatelj u žestokom okršaju uspjeva odbiti naš napad i tom prilikom pogibaju: zapovjednik voda Nenad Božan, zapovjednik desetine Ranko Grbavac, te vojnici Sead Jasenčić i Slaven Ujević, a više vojnika biva ranjeno. U borbama na ostalom dijelu bojišta pogibaju vojnici: Ante Merćep, Ante Domazet, a Zoran Karanović od zadobivenih rana umire. Istovremeno u okršaju sa neprijateljem kod položaja Cigelj pogibaju pripadnici 6.domobranske pukovnije: Ognjen Krešić, Aljoša Ruspić i Igor Koprčina dok sudbina Drage Ilovića do danas nije poznata (vodi se kao nestali). Bez obzira na sve gubitke vojnici 141. brigade su smogli snage da zaustave napredovanje neprijatelja i zajedno sa interventnim snagama 3.bojne 7. gbr ojačane sa dva tenka i borbenom skupinom 6.d.p. te tenkovskim vodom 113. pbr., 14. kolovoza povrate izgubljene položaje (u toj akciji pogibaju pripadnici 7. gbr: Romano Ribić i Stjepan Križanec), a već 15. kolovoza svi skupa zajedno sa 126. dp. i 4.gbr koja nastupa iz pravca Srba, nastavljaju sa napadnim djelovanjima i odbacuju neprijatelja do pred Drvar.
U toj bitci u jednom danu 13.kolovoza Hrvatska vojska je imala dvadeset poginulih, jednog nestalog i preko 50 ranjenih pripadnika.