Dalipagić: 16 projekata TEN-T mreže su prioritet za BiH

saša dalipagić, Ljubljana

...„Plan investiranja za Europu - ulaganje u oblasti prometa" u Ljubljani, a jedan od panelista bio je i zamjenik ministra komunikacija i prometa Saša Dalipagić.
Kroz panel diskusije, prezentacije i radionice prisutni su razgovarali o investiranju u prometnom sektoru, kao i financiranju projekata u prometu unutar Europskog fonda za strateške investicije (EFSI).
„Jedna od važnijih karika u lancu predstojećih aktivnosti u sektoru prometa je poboljšanje prometnih veza između zemalja regiona putem jačanja, unapređenja i izgradnje prometne infrastrukturne mreže. BiH je u tom smislu definirala određene projekte koji će doprinijeti jačanju ovih veza kako sa susjedima tako i sa EU, putem planiranja ulaganja u konkretne prekogranične infrastrukturne projekte,"naglasio je zamjenik Dalipagić.

Na samitu u Beču u kolovozu prošle godine BiH su odobreni grantovi za prekogranične projekte za most na Savi kod Svilaja, kao i most na Savi kod Gradiške. BiH je također kandidirala četiri prekogranična projekta za financiranje kroz WBIF- rekonstrukcija i modernizacija luke Brčko, izgradnja sekcije autoceste između petlje Johovac i Rudanka, zatim izgradnja dionice autoceste Mostar jug - Počitelj i izgradnja dionice autoceste Zenica sjever - Žepče jug. Pomoć pri financiranju prekograničnih investicijskih projekata BiH će morati tražiti za radove na rehabilitaciji plovnog puta rijeke Save, za izgradnju mosta Brčko-Gunja kao i za izgradnju E-ceste Brod na Drini (Foča) - Hum (Šćepan Polje) ukljućujući međudržavni most (BiH - Crna Gora), te izradu više studija koje se tiču poboljšanja E-ceste od Sarajeva do Broda na Drini (Foča), zatim planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu, pripremu projektne dokumentacije i izgradnju brze ceste Sarajevo - Vardište, željezničku prugu Čapljina - Nikšić kao i instaliranje riječnog informacijskog servisa na plovnom putu rijeke Save.

Kako je istakao zamjenik ministra Dalipagić tijekom svog izlaganja na regionalnoj konferenciji u Ljubljani „Bosna i Hercegovina je krajem 2015. godine pripremala jedinstvenu prioritetnu listu projekata sa temeljne TEN-T mreže u kojoj je sadržano 15 projekata sa temeljne TEN-T mreže, te jedan sa sveobuhvatne. Eventualnom realizacijom ovih projekata dat će se podstjecaj razvitku intermodalnog prometa u BiH i regionu".