Da li je BiH sposobna da spriječi govor mržnje na internetu?

Iako će to neki teško priznati, mržnja se najviše širi putem interneta, i to od osoba koje su anonimne. Postoje dva tipa korisnika interneta, kaže za naš portal jedan psiholog  koji je želio ostati anoniman.

Prvi tip su malodobna djeca koja i nisu svjesna svojih postupaka, dok su drugi plaćeni da šire mržnju pišući po raznim portalima anonimne poruke vrijeđajući pripadnike nekog od naroda, i tako izazivajući kontra reakciju.

Nerijetko anonimne komentare pišu i vlasnici internet portala kako bi povećali posjećenost. Danas svatko bez straha da bude kažnjen može napisati što hoće na internetu. Psovke, prijetnje i vulgarnosti neizbježan su folklor u komentarima pojedinih vijesti.

Od 1. siječnja u Hrvatskoj se kažnjavaju pisci uvrjedljivih komentara

U novom Kaznenom zakonu u Hrvatskoj računala su dobila posebno poglavlje, a uvredljivi komentari na internetskim stranicama novčano će se kažnjavati.

Uvrede, klevete i sramoćenje, od prvog dana nove godine kazneno djelo postaju i u elektroničkom svijetu. Ova konkretna izmjena ne odnosi se samo na anonimne forumaše, nego na sve forumaše koji krše kazneni zakon u bilo kojem drugom obliku' Uvredljivi komentari i širenje mržnje na portalima, forumima ili društvenim mrežama kažnjavat će se ovisno o primanjima. ‘To je lijepo. Malo reda bi se trebalo uvesti. Ipak bi neka kultura trebala postojati', kažu korisnici interneta u Hrvatskoj.

Amerikanci uvode zabranu anonimnog komentiranja

Oba zastupnička doma američke savezne države New York dobila su na odobrenje prijedlog novoga zakona koji bi zabranio anonimno komentiranje na Internetu. Tako bi za sve web-stranice bazirane u državi New York, bilo da se radi o blogovima, forumima, društvenim mrežama i svemu ostalome na čemu se može ostaviti komentar bilo obavezno da se korisnici identificiraju punim imenom i prezimenom. Prema prijedlogu zakona kojemu je cilj zaštiti korisnike Interneta od verbalnog iživljavanja anonimnih komentatora, osoba na koju se odnosi komentar ima pravo znati tko se iza njega nalazi.

Šveđani nakon masakra kojeg je proveo Anders Brievik uveli cenzuru

Švedski mediji također su uveli zabranu anonimnih komentra. Sloboda govora uskraćena je anonimcima zbog ogavnih komentara i govora mržnje koji su se pojavili nakon masakra kojeg je proveo Anders Brievik.

U BiH se malo tko bavi ovim fenomenom. Pošto mi nismo zreli za demokraciju, pogotovo ne za ovaj tip kojim svako svakoga može popljuvati, omalovažiti, optužiti i osuditi bez razloga najbolje bi bilo ukinuti anonimne komentare, kaže naš sugovornik sa početka priče.

Stavljanjem interneta i društvenih mreža u isti rang s tradicionalnim medijima pokazalo bi  da je država postala svjesna njihovog postojanja, ali i njihovog značaja kao medija, a istovremeno to će natjerati vlasnike i urednike portala da budu obazriviji prema tekstovima koje objavljuju.

hercegovina.info