Da, jedna je istina

Na taj su način, navijači Fudbalskog kluba „Sarajevo“, željeli sve podsjetiti na krvavu listopadsku nedjelju u Širokom Brijegu kada su pomahnitalo „masakrirali“ oko stadiona Pecara, i gdje je nažalost izgubljen i jedan život. Kako navode neki federacijski i sarajevski mediji, tim su činom „navijači“ i pristalice kluba željeli pozvati sve vlasti da se otkrije (napokon) istina o jesenskim nemilim događajima. I tražila se istina! Istina se i dobila!

Po tko zna koji put istina je izišla na vidjelo. Zna se da se ne može ništa skriti majci Zemlji. Naime sličan scenarij u režiji Hordi zla se ponovio i na domaćem im terenu u Sarajevu. Te srijede se igrala ta dugo očekivana utakmica protiv „krvnika“ iz Širokog Brijega. Istih onih čiji su navijači izazvali nerede u Širokom Brijegu?! Zanimljivo, zar ne? I od početka je bilo napereno ko puška, čekalo se samo da počne. Tražila se pobjeda za Vedrana, sve je bilo u njegovo ime isplanirano, željelo se dotući protivnika koji ionako ne igra u bogzna kakvoj formi. Sve je bilo samo tome podređeno. I, naravno Djeca cvijeća, kako im se od milja tepa, su opet bila na nivou, onakvom kakvom i zaslužuju, koje im i priliči – Hordi zla.

Kako i jeste proljeće, i kako sve cvijeta, tako su „procvjetala“ i Djeca cvijeća odmah po završetku utakmice Sarajevo – Široki Brijeg kada su ponovno napravili nerijetko viđen incident na ovim prostorima. Nakon što nije ostvarena eventualna pobjeda u ime Vedrana Puljića Horde zla su ponovno izazvale neprilične nerede. Na Koševu su uništili klupe za pričuvne igrače, reklamne panoe te svečanu ložu gdje su bili članovi uprave i jedne i druge momčadi. Također su se sukobili i sa zaštitarima i pripadnicima policije pokušavajući se probiti do igrača s gromoglasnim povicima ′ubi ustaše, majku im….′ što se najbolje vidi i na snimkama koje su već procurile na internetu.

I onda bi se svaka „racionalna glava“ trebala upitati koji im je bio smisao svega, zbog čega su i zašto došli na utakmici, ili bolje rečeno zbog čega su pobjegli na utakmici, jer se na snimkama vidi i veliki broj maloljetnika, školaraca.

No, kako im ni to nije bilo dovoljno, nakon demoliranja stadiona, Horde zla su se uputile prema zgradi Vlade, gdje su istoga dana i branitelji demonstrativno „žarili i palili“, kako bi se i tamo obračunavali i razmjenjivali udarce u obračunu s policajcima. Naravno, ni bolni epilog nije izostao, bilanca oko pedesetak ozlijeđenih.

Pa kako i ona stara kaže: „u svakom zlu ima nekog dobra“, to se u Sarajevu i obistinilo, istina je pobijedila. Naravno, jedna je istina, sada se sa sigurnošću može doći do zaključka je li napokon uvenulo „sarajevsko dobro cvijeće“? Da, da! Isto ono u koje su se pojedini kleli kako ga sačinjavaju nevina i dobra gradska raja. Pokazalo se upravo ono suprotno, i kada su sami nemaju mira pa „tulumaraju“ i po vlastitome. Sada o tome svi šute, i FTV, i BHT, i prof. Sead Avdić, tuzlanski politički analitičar koji je jesenas optuživao HDZ BiH i SNSD za napad Hordi zla u Širokom Brijegu, i ministar Emir Hadžihafizbegović, tada žustri odvjetnik sarajevskih huligana, i svi oni koji su ljubakali svoju „nevinu dječicu“.

Kocka je bačena, a maske otkrivene. Svi oni unaprijed planirani osvetnički portalski potezi su izišli na vidjelo. Sada znamo i tko je izrežirao i nemilu listopadsku nedjelju u Širokom Brijegu. Ista ona „nevina dječica“ koja se ne tako davno o tome javno očitovala u Vrapčićima sa istaknutim velikim transparentom "Mostarci, hvala vam za pomoć 04. 10. 2009." I sada, zar nadležnima trebaju ikakvi više dokazi? Zašto su se to oni uopće zahvaljivali? I u čemu su im pomagali toga dana u Širokom Brijegu? Razrušiti grad ionako ne velik – to sigurno!

Ali ne, manipulacija medija se i tada nastavila. Te su tako pojedini u tome vidjeli jednu „zaista lijepu gestu“. Te su, kakve li ironije, izišli s zaključcima kako ne samo da je bilo fer i korektno navijanje navijača oba kluba, nego su navijači Red Army i Horde Zla navijali zajedno, bratski kako i dolikuje „nevinoj dječici“. I kako tada rekoše, kada bi takvih primjera „korektnosti i uvažavanja“ protivnika bilo više, i liga bi nam zasigurno bila drugačija, odnosno bolja! Pa braćo naša federacijska, u čemu to vi vidite napredak BH nogometa? U huliganizmu i divljanju po sportskim arenama, i sklapanju bratskih paktova? E, ne može tako jer i ja BiH u Europu.

Ali, nažalost, sve će ovo s vremenom zacijeliti, i nastaviti se po starom. Ovoga puta nije bilo „Vedrana“, ali samo pukom slučajnošću, što ne znači da se nešto slično neće ponoviti u periodu koji nam donosi naša BH realnost. Vrijeme liječi sve, ali dobre navike ne. Jer ne zna se ni sata ni vremena kad će se opet nešto slično ponoviti iz huliganskih krugova, bilo „naših ili vaših“. Shvatite kako hoćete!

Na kraju bih napomenuo i jednu kratku obradu poznate domaće pjesme:

…proljeće je, a nakon Širokog, i u Sarajevu Horde prave NEMIR, zašto sada šuti ministar Hadžihafizbegović EMIR????...

Nicht, nicht Darinka, ni glasa od tebe!

ABCportal.info (Ivan KRALJEVIĆ)