CZ: Dio Mostara bez struje vjerojatno do sutra, Neum bi mogao dobiti električnu energiju do kraja dana

Zbog kvara na trafostanici Mostar 2 - Opine, kao i povremenih iskakanja dalekovoda Jablanica - Mostar, od jutros središnji dio grada Mostara te dio prigradskih naselja Vrapčići i Blagaj nema struju.

Neumska općina ostala je bez električne energije još u subotu, a po riječima glasnogovornika Stožera Civilne zaštite HNŽ-a Pere Pavlovića, postoje naznake da bi opskrba strujom u tom dijelu županije mogla biti uspostavljena do kraja dana.

Kada su u pitanju snijegom odsječena sela, kojih je najviše u općini Konjic, glasnogovornik Pavlović kaže kako su sve snage Civilne zaštite angažirane kako bi se probile ceste do tih sela.

U akciju opskrbe najugroženijeg stanovništva danas su se trebali uključiti i helikopteri Oružanih snaga BiH, ali ih je u tome onemogućila orkanska bura, kazao Pavlović novinarima nakon održane sjednice Stožera Civilne zaštite.

Sva mehanizacija i danas je angažirana na čišćenju magistralnih prometnica. Uspostavljena je komunikacija na magistralnoj cesti M-17 Mostar - Jablanica, no iz Civilne zaštite podsjećaju kako zabrana prometa i dalje važi za vlasnike privatnih vozila, osim u slučaju velike potrebe.

Prometnice Mostar - Široki Brijeg i Mostar - Čitluk - Međugorje i dalje su neprohodne, ali se do Čitluka može alternativnom smjerom, dijelom prometnice M-17 od Mostara prema Čapljini, te zatim preko Žitomislića i Žita.

Za sve muške zaposlenike institucija i ustanova koje se financiraju iz županijskog proračuna srijeda, 8. veljače, je normalan radni dan, dok je nastava u osnovnom, srednjem i visokoškolskom obrazovanju i dalje prekinuta.

Kada su u pitanju ostale institucije i poduzeća, Stožer Civilne zaštite HNŽ-a očekuje od njihovih djelatnika da od sutra ponovno budu na raspolaganju građanima.

Fena