Crveno-zeleni izgubili većinu u SŽ-u, slično i u Tuzli i Zenici

Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP, SDP BIH, sda, Turska, SDP BIH, sda, koalicija, Vijeće ministara, SDA BIH, SDP BIH, SDA BIH, SDP BIH, borba, sdpbih, SDA BIH, platformaši, platformaši, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, BIH, platformaši, koalicija, raspad, SDA BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP BIH, SDA BIH, SDA BIH, SDP BIH, federalna vlada, sda, SDP BIH, oporba, platformaši, SDP BIH, SDA BIH, koalicija
Platformaška vlast u Županiji Sarajevo već mjesecima djeluje bez jasne parlamentarne većine i na rubu je potpunog raspada.

Stranački problemi

Crveno-zelena koalicija je s 18 od ukupno 35 zastupnika u skupštini lako formirala vlast, ali zbog osipanja zastupnika, unutarstranačkih problema u SDA te nesuglasica na relaciji SDP-SDA, zadnjih mjeseci niti jedan prijedlog županijske Vlade ne može proći u parlamentu. Zadnja potvrda ovakvog stanja je prekid osme sjednice i to prije izjašnjavanja o prvom zakonskom prijedlogu koji se našao na dnevnom redu. Vladin Prijedlog zakona o koncesijama podjednako su napadali zastupnici iz vlasti i oporbe, a kada su shvatili da im ovaj, a vjerojatno ni drugi predloženi zakoni neće proći, SDP i SDA su prekinuli zasjedanje. Više je nego očito da platformaši nemaju većinu još otkako je zastupnica Mira Jurić odlučila napustiti SDP i djelovati kao neovisna zastupnica. Uslijedili su i sukobi unutar Županijskog odbora SDA, kada je nekoliko zastupnika ove stranke otvoreno stalo na stranu smijenjenog predsjednika ŽO SDA Abdulharisa Šete. Ovi zastupnici smatraju da SDA ima podređenu ulogu u odnosu na SDP u Sarajevu i upozoravaju kako bi to moglo imati pogubne posljedice po budućnost stranke u najmnogoljudnijoj županiji. Oporbene stranke zajedno traže da se iz blokade vlasti u glavnom gradu BiH izađe raspisivanjem novih izbora.

Rekonstrukcija

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović kaže da je ono što se događa u Sarajevu samo najava svega onoga što će uslijediti na federalnoj i državnoj razini. -Kazali smo nakon izbora da je ova koalicija umjetna i da od nje ne očekujemo puno.

Treba preispitati mogućnost rekonstrukcije županijske Vlade ili prijevremenih, odnosno izvanrednih izbora u Županiji Sarajevo, kaže Kojović. Vladajući nerado razgovaraju o ovoj temi za sada.

Izvor: vecernji list