Crne prognoze: Na 'cestama smrti' u BiH poginut će 25.000 ljudi

Kako u ponedjeljak prenose banjalučke Nezavisne novine, procjena EuroRAP-a je kako više od polovice magistralnih cesta u BiH spada u kategoriju visoko rizičnih, dok je prometnica s niskim rizikom tek pet posto. Srednje visoki stupanj rizika karakterizira dodatnih 23 posto prometnica u BiH.

Prema podacima kojima raspolažu i u Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK), na stotinu tisuća stanovnika u toj zemlji u prometnim nezgodama godišnje pogine deset ljudi, što je znatno više od europskog prosjeka. Prema dosadašnjoj statistici, godišnje u BiH u prometu smrtno strada oko 400 osoba, dvije tisuće zadobije teže, a još devet tisuća ljudi lakše ozljede.

Više od 27.000 prometnih nesreća

Od siječnja do kraja listopada ove godine u BiH je zabilježeno više od 27 tisuća prometnih nesreća u kojima je poginulo 255 osoba. U Federaciji BiH tako se za prvih deset mjeseci ove godine dogodilo više od 20 tisuća prometnih nesreća pri čemu su poginule 154 osobe, a gotovo pet tisuća je ozlijeđeno. Policija Republike Srpske zabilježila je pak nešto više od sedam tisuća prometnih nezgoda uz 101 poginulu i dvije tisuće 200 ozlijeđenih osoba.

'Mogućnost pogibije na putevima u BiH je dva do tri puta veća nego u Europskoj uniji. Znao sam da je stanje loše kada je riječ o uvjetima na cestama kod nas, no ovakve podatke ipak nisam očekivao jer su krajnje zabrinjavajući', kazao je predsjednik banjalučke Udruge za promicanje sigurnosti u prometu Milenko Jaćimović.

Tek 30-ak kilometara suvremene autoceste

Bosna i Hercegovina je nakon rata uspjela izgraditi tek tridesetak kilometara suvremene auto ceste od Sarajeva prema Zenici na pravcu koridora V c, koji bi kroz tu zemlju trebao prolaziti u dužini od 330 kilometara. Država BiH za sada je uspjela osigurati sredstva za gradnju ukupno 130 kilometara autoceste, a rok za završetak tih radova je kraj 2013. godine.

Ostatak auto ceste morat će pričekati razradu novog modela financiranja gradnja, vjerojatno u obliku privatno-javnog partnerstva. (Hina)