Crna statistika: Svakog dana jedna osoba pogine na bh. cestama

U njih 7.088 bilo je poginulih iozljeđenih , a čak 30.840 s materijalnom štetom! Analiza je urađena na osnovu statističkih podataka prikupljenih od nadležnih institucija.

Broj nezgoda

- U 2011. godini, u prometnim nezgodama u BiH smrtno je stradalo 356 osoba, 1.798 ih je pretrpjelo teže, a 8.241 lakše tjelesne povrede. Iako smo lani imali manji broj nezgoda nego 2010. godine, povećan je broj poginulih za 0,28 posto, a broj teže povrijeđenih povećan je za čak 7,6 posto, u odnosu na isti period 2010. godine. Broj lakše povrijeđenih, međutim, smanjen za 1,38 posto - kaže se u analizi BIHAMK-a.

To znači da na našim cestama, u prosjeku, svakog dana budu zabilježene 104 prometne nezgode, u kojima teže bude povrijeđeno nešto manje od pet, lakše 23, a smrtno strada jedna osoba.

- Prosječna smrtnost uprometnim  nezgodama u BiH iznosi nešto manje od deset poginulih na 1.000 prometnih nezgoda - ističu u BIHAMK-u.

Pijani vozači

Kako su naveli u svojoj analizi, najveći broj prometnih nezgoda na našim cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa prometne kulture vozača.

- Nepropisna i brzina neprilagođena uvjetima na cestama jedan su od glavnih uzročnika prometnih nezgoda, slijede prometne nezgode nastale u alkoholiziranom stanju vozača te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije, nepovoljne uvjete na cesti, itd. Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnom razmaku između vozila - navodi se u analizi BIHAMK-a.

Najgore u Brčko Distriktu

 - Posmatrano po ukupnom broju prometnih nezgoda po entitetima/Distriktu, primjetno je da je smrtnost veća u Republici Srpskoj i ona iznosi nešto više od 17 poginulih na 1.000 prometnih nezgoda, dok u FBiH taj broj iznosi nešto više od šest poginulih na 1.000 prometnih nezgoda. U Brčko Distriktu situacija je najgora. Tu u prosjeku pogine nešto manje od 25 osoba na 1.000 prometnih nezgoda - naglašava se u analizi. 

Statistike za 2011. godinu

37.928 prometnih nezgoda u BiH

356 osoba smrtno stradalo

1.798 osoba pretrpjelo teške tjelesne povrede

8.241 osoba pretrpjela lakše tjelesne povrede

30.840 prometnih nezgoda s materijalnom štetom

Izvor: Dnevni avaz