Crna Gora poručuje građanima BiH: 'Mi vam nećemo tražiti 100 eura na dan!'

Prema tim instrukcijama, jasno je propisano da se od putnika koji ulaze u EU ne traži 100 eura za svaki dan boravka, već da svatko tko unosi više od 10.000 eura to treba prijaviti na granici.

Osobna iskaznica

- Mi ne tražimo 100 eura na pokaz za svaku osobu koja ulazi u Crnu Goru. Niti ćemo to tražiti. Za odmor u Crnoj Gori treba vam važeća osobna iskaznica ili putovnica za maloljetno dijete i to je zahtjev EU kojeg se moramo pridržavati. Sve ostalo je kako je i do sada bilo, a naše su cijene povoljnije nego u Hrvatskoj u svakom slučaju. One su na nivou prošlogodišnjih - kazao je Faruk Čaluk iz Turističke zajednice Crne Gore u Sarajevu.

On dodaje i da je instrukcija Vlade Crne Gore da se tokom sezone turisti ne zadržavaju na graničnim prijelazima, već da se propuštaju da se ne bi stvarale gužve.

- Nikad na granici s Crnom Gorom nisam čekao duže od 10 minuta - tvrdi Čaluk.

Dodaje da se ipak može dogoditi da netko ostane i više od 10 minuta ako je gužva na granici, ali i naglašava da to zasigurno neće biti dugotrajna čekanja.

Nema žalbi

Upitan je li do sada bilo žalbi gostiju iz BiH, Čaluk tvrdi da ih nije čuo.

- Ovo je peta godina kako sam u Turističkoj zajednici. Dogodilo mi se u nekoliko slučajeva da ljudi dođu i kažu da im je prošle godine bilo super u Crnoj Gori i da idu ponovo ove godine te da im je zasmetalo ovo ili ono - neke stvari koje se mogu lako mijenjati. I to se promijeni. Svake godine sve je više turista koji ponovo idu na odmor u Crnu Goru. Ta je zemlja usvojila strategiju razvoja turizma do 2020. godine i ona se intenzivno provodi. Svake godine je sve bolje - tvrdi Čaluk.

Studij razvoja turizma

- Crnogorci su predani provedbi studija razvoja turizma. Vrlo marljivo i pedantno svake godine mijenjaju stvari nabolje. Nije savršeno niti to možete igdje naći, ali je sve bolje i bolje. Ponekad se našalim i kažem, da smo mi tako "lijeni" kako se priča za Crnogorce, gdje bi nam bio kraj - kaže Čaluk.

Dnevni avaz