Čović: Žao mi je, Josipović nije razumio, za Komšića je glasalo 99 posto Bošnjaka i on je bošnjački predstavnik

Dragan Čović

u BiH, kada je izjavio kako je za Željka Komšića glasovao i veliki broj Hrvata.

-Za Željka Komšića glasalo je 99 posto Bošnjaka, što se lako može dokazati zbroje li se glasovi znali se koliko je ukupno hrvatsko biračko tijelo, kolika je bila izlaznost birača i zbroje li se glasovi kandidata Hrvatskih stranaka za člana Predsjedništva BiH. Da su Hrvati imali i jednog kandidata, opet ne bi mogli izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, zbog brojčane premoći Bošnjaka i izbornog zakona koji im omogućava da izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kazao je Čović.

Čović je gostujući sinoć u Dnevniku HRT-a kazao da Bošnjaci sada imaaju dva člana Predsjedništva BiH, a Hrvati ni jednog, te da je takva BiH neodrživa. Stoga je, dodao je, nužna ustavna reforma, kako bi BiH postala funkcionalna država u kojoj će Hrvati imati ustavnu jednakopravnost s druga dva naroda, što je moguće postići i kroz formiranje federalne jedinice s hrvatskom većinom, koja bi uključivala prostor Posavine, Žepča, središnje Bosne i Hercegovine.

Čović je kazao kako će HDZ formirati vlast u županijama s hrvatskom većinom u kojima je ostvario dvostruko više glasova od svih drugih hrvatskih stranaka zajedno, da će zahvaljujući tome mati većinu u hrvatskom klubu u domovima naroda Parlamenta Federacije BiH i BiH.

 

Josipović: SDP pobjednik, za Komšića glasali i Hrvati

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je u Rijeci, upitan da komentira rezultate nedjeljnih izbora u BiH, kazao da je po rezultatima koje je on vidio sinoć najveći dobitnik izbora SDP.

To pokazuje promjenu raspoloženja u BiH kao i da nije točna dosadašnja tvrdnja kako u BiH Hrvati ne glasuju za SDP-ove kandidate, rekao je Josipović. Željko Komšić je dobio toliko glasova da je jasno da su za njega glasovali i Hrvati, zaključio je Josipović.

Čestitao je svim pobjednicima izbora rekavši da BiH očekuje puno posla.

"Želim da u reformama, koje je očekuju, hrvatski narod bude izjednačen po pravima i obvezama s ostala dva", rekao je hrvatski predsjednik.
Izrazio je nadu da će odnosi BiH i Hrvatske biti još bolji te da slijedi period suradnje i prijateljstva.
Na novinarsko pitanje mogu li izjave hrvatskih političara u BiH poput Dragana Čovića o potrebi uspostave federalne jedinice za hrvatski narod u BiH zaoštriti odnose unutar te države, Josipović je kazao da to ne očekuje.

"Mislim da će demokratska procedura sve razjasniti", rekao je Josipović, ustvrdivši da su sve političke ideje koje se iznesu legitimne.

"Nema razloga da se nekoga stavlja na stup srama ili na lomaču jer nešto predlaže", kazao je te dodao da je stvar suglasnosti svih triju naroda hoće li prihvatiti to što se predlaže.

dnevnik.ba