Čović u centrali SDA: Nikad više dva bošnjačka člana Predsjedništva

Dragan Čović
Izaslanstva su predvodili čelnici stranaka, Dragan Čović ispred HDZ-a BiH i Bakir Izetbegović ispred SDA.

Dragan Čović tijekom obraćanja medijima nakon održanoga sastanka istaknuo je da se nikada više ne smije dogoditi da budu dva bošnjačka člana u Predsjedništvu BiH.
Nema više igre

Čović smatra kako se više ne smije igrati s izbornim procesom, odnosno da se u Predsjedništvu BiH kao sada nalaze dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH.

Nama bi se najviše pomoglo da se nisu birala dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Smatram da se Vijeće ministara BiH treba imenovati odmah. Ako znamo tko su nam partneri, onda mislim da je potrebno što prije imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, kazao je Čović.

Čović je nakon sastanka istaknuo da se više ne smije igrati s izbornim procesom

Bakir Izetbegović bio je umjeren u osvrtu na održani sastanak.

Još jedan sastanak u jednoj dobroj atmosferi. Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim razinama, na županijskoj razini je to već krenulo. Cijenim da ćemo u prvoj polovini ožujka imati već definirane koalicije, istaknuo je lider SDA.

Izetbegović je dodao da je bilo riječi i o prioritetima na koje se treba fokusirati, o europskom putu BiH, NATO putu BiH, razvoju gospodarstva, brzom kreiranju novih radnih mjesta, izgradnji infrastrukture, zaustavljanju odlaska mladih ljudi iz BiH.

Poseban detalj je bio je konstituiranje novoga saziva u Domu narodu Parlamenta FBiH. Cijenim da bi mogli već u prvoj polovini idućeg tjedna imati konstituiranje Dom naroda. Atmosfera je bila dobra, što je za nas vrlo važno i mislim da idemo u pravom smjeru, kazao je Izetbegović.

EU i NATO put nemaju alternativu

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je razgovarano o suradnji dvije stranke, euroatlantskom putu i uspostavi vlasti u BiH.

Što se tiče EU i NATO puta, za HDZ BiH to nema nikakvu alternativu. Svaki predstavnik HDZ-a i HNS-a na svim razinama to jasno iskazuju. Trebamo tražiti rješenja s partnerima u tome kako napraviti iskorak, rekao je Čović.

Dragan Čović predvodio je izaslanstvo HDZ-a BiH

Čović je naglasio da je suradnja dviju stranaka nužna za BiH i da na tome trebamo zajedno raditi.

Bojim se da je napravljena jedna velika šteta u proteklom vremenu, zadnjih godinu i pol vremena, upravo suradnji dvije stranke, pa se to pomalo prenese na predstavnike dvaju naroda u cjelini. Trebamo tražiti rješenja s partnerima kako napraviti iskorak. Uvjereni smo da je kandidatski status BiH trebao biti dodijeljen prošle godine. Što se tiče Vijeća ministara, naše uvjerenje je da to moramo uraditi odmah, da nema nijednog razloga, bilo kakvih potreba za uvjetovanje bilo koga jer to ide na štetu svih nas, kazao je Čović.

On je dodao da je formiranje vlasti na federalnoj razini preznačajno i da bi Dom naroda FBiH trebao biti formiran do kraja sljedećeg tjedna, nakon čega će biti usvojen Proračun BiH.

SNSD je treći partner

Čović je izjavio da je SNSD definitivno treći partner SDA i HDZ-a na državnoj razini. Kako kaže, razgovarao je i s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

HDZ neće odlučivati o tome tko će biti u bošnjačkom bloku stranaka. HNS ima dovoljan kapacitet u hrvatskom bloku, kazao je Čović.

U izaslanstvu HDZ-a BiH bili su i Marinko Čavara i Vjekoslav Bevanda

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da HDZ nikada nije uvjetovao bošnjačku komponentu, ističući da će SDA najvjerojatnije u idućem tjednu imati sastanak s PDA, SBB-om i A-SDA te da će ih SDA zvati na sastanak pojedinačno. Kako kaže, te stranke imaju pravo nastupati kao blok.

Od početka smo rekli da su za nas svi prihvatljivi partneri. Mi nismo imali lošu suradnju sa SBB-om. Bila je nervoza između lidera, jer nas je Radončić optuživao da imamo veze s pravosudnim procesom, rekao je Izetbegović.

Izetbegović se nada da će SNSD odustati od uvjetovanja kada je riječ o MAP-u jer, kako kaže, MAP ne znači ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

Izetbegović je kazao da ne vjeruje kako se za nekoliko mjeseci može izmijeniti Izborni zakon BiH te da nitko nikoga ne treba uvjetovati.

Čović i Izetbegović zaključili su kako je koalicija HDZ-a i SDA isključivo programska, a tek nakon toga matematička.

Izaslanstvo SDA osim Izetbegovića činili su Denis Zvizdić, Šefik Džaferović, Halid Genjac i Adil Osmanović, dok je izaslanstvo HDZ-a činio Dragan Čović, Lidija Bradara, Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.

(www.jabuka.tv)