Čović: Rekonstrukcije Vlade FBiH s legitimnim predstavnicima Hrvata će biti!

Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu stranaka iz Republike Srpske da se ukinu Sud BiH i Tužiteljstvo BiH, Čović je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH rekao da će proces pridruživanja EU zahtijevati brojne zakonske i ustavne promjene, pa samim tim i promjene u pravosuđu.

"Još prije četiri ili pet godina HDZ BiH je napisao prijedlog ustava BiH koji, između ostalog, u sebi sadrži viđenje pravosudne vlasti u BiH. To je javni dokument i u njemu se na razini BiH predviđa Ustavni sud i Vrhovni sud BiH. U tom našem prijedlogu ne postoji Sud BiH i Tužiteljstvo BiH", rekao je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Čović je dodao da će zastupnici njegove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH zatražiti raspravu o funkcioniranju pravosudnih institucija u BiH.

"To nije petljanje u neovisnost pravosuđa. Ja sam iskreno zabrinut kako danas funkcionira pravna država BiH. S druge strane, nisam pobornik anarhije i ne mislim da danas trebamo donositi ovakve ili onakve odluke. Stoga je naš stav da trebamo raspraviti funkcioniranje (pravosudnih institucija), a izmjenama Ustava BiH trebamo riješiti pitanja kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti, pa i sudske vlasti", rekao je Čović.

Kada je u pitanju odluka Ustavnog suda BiH u vezi načina izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, te reakcije bošnjačkih političara na tu odluku, Čović je kazao kako je stav njegove stranke da se ona mora provesti u potpunosti.

"Ne mogu zamisliti da postoji netko u BiH tko će raspravljati o presudama, bez obzira radi li se o osobnom interesu ili je u pitanju interes naroda. Uvjeren sam da svi oni koji vole ovu državu ne bi smjeli osporavati pravosudne odluke, posebice odluke Ustavnog suda BiH", kazao je Čović.

Po njegovom mišljenju, Mostar se ne smije tretirati drukčije od bilo koje druge jedinice lokalne samouprave, a pravila koja važe u svim drugim općinama u BiH moraju važiti i u Mostaru.

Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je razmatralo i pripreme za jesenske lokalne izbore. Od općinskih organizacija zatražen je presjek stanja na terenu, nakon čega će biti odlučeno u kojim će općinama HDZ BiH na izbore ići samostalno, a u kojima će tražiti partnere za zajednički nastup.

Kada je u pitanju formiranje vlasti u Hercegbosanskoj županiji, koja novu vladu čeka godinu i pol nakon izbora, Čović je uputio kritiku i HDZ-u BiH i HDZ-u 1990.

"Kazat ću da smo neodgovorni prema tom prostoru i građanima te županije. Nadam se da ću i ja svojim posjetom toj županiji u ponedjeljak stvoriti sve preduvjete da se vlast odmah uspostavi na načelima koje su ranije dogovorila dva HDZ-a", rekao je Čović.

Novinari su od predsjednika HDZ-a BiH zatražili i komentar izjave predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, koji je u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista kazao da rekonstrukcije Vlade Federacije BiH neće biti.

"Mi smo rekli što smo imali reći o toj temi. Ja sam siguran sam da ćemo u razumnom vremenu imati rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, sukladno ustavu i zakonu, koja će uvažiti legitimne predstavnike hrvatskog naroda i njihov rezultat na proteklim izborima", zaključio je Čović.

FENA