Čović razgovarao sa šefom španjolske diplomacije Cuyaubéom

Dragan Čović
...da političari iz BiH potpišu deklaraciju kojom bi se obavezali na ustavne promjene i druge reforme koje bi ubrzale put BiH u Europsku uniju i NATO. 

 Ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske uručio je predsjedniku HDZ-a BiH Nacrt deklaracije oko koje bi dužnosnici iz BiH trebali razgovarati s predstavnicima EU-a i SAD-a u Sarajevu 6. ili 7. travnja. 

 "Mi smo unaprijed prihvatili takav način dogovaranja i čini nam se jako važnim da deklaraciju potpišemo kao obavezu onih koji dobiju izbore da odmah krenu s reformskim procesima, koji uključuju ustavne promjene", rekao je dr. Čović. 

 Postignu li dogovor oko sadržaja deklaracije, predviđeno je da se lideri političkih stranaka ponovno okupe nedaleko od Madrida u dvorcu La Granja, gdje bi potpisali taj dokument potkraj travnja. Dr. Dragan Čović je dodao kako očekuje da se definira rok od pola godine u kojemu bi bio okončan proces ustavnih promjena u zemlji. 

 "Butmirski dokument nije uspio jer nije osigurao dovoljne mehanizme kako bi se osigurala jednakopravnost triju naroda, prije svega Hrvata. Jednostavno u tome dokumentu nije prihvaćena realnost koju imamo u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Čović. 

  (Fena)