Čović o SDA-DF-ovom prijedlogu 5+5+5+1: Sve mi je to tajnovito i u magli

čović
Prema ranijem dogovoru, Izetbegović je upoznao Čovića sa prijedlogom raspodjele ministarskih pozicija u Vladi FBiH koji je sačinio u nedjelju na sastanku s liderom Demokratske fronte Željkom Komšićem.

Prijedlog podjele je 5+5+5 i jedno zajedničko ministarstvo SDA-DF. Kako saznaje Oslobođenje, radi se o Minsuatrstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kako je rekao Izetbegović, Čović je načelno prihvatio prijedlog.

Lider HDZBIH Dragan Čović kazao je novinarima napuštajući zgradu Predsjedništva BiH da će se vratiti u 16 sati kada će definitivno biti održan sastanak triju stranaka.

-Održao sam sastanak s Izetbegovićem i moram priznati, malo mi je maglovito to što su dogovorili on i Željko Komšić, ali sam u načelu pristao da ćemo večeras dati konačan odgovor javnosti i vama imamo li uspostavljenu vlast ili nema ništa od ove koalicije, pojasnio je Čović.

Upitan je li riječ o dogovoru 5+5+5 i 1 zajedničko ministarstvo Čović je kazao:

-A šta to znači? I meni to baš nije jasno i sve je to tako tajnovito i u magli. Ipak, ponavljam večeras ćemo znati što dalje, dodao je Čović naglasivši da neće odustati od ministarstva financija.

"Iznio sam vrlo jasan stav i to sam Izetbegoviću rekao kao konačan stav", rekao je Čović i dodao da će se "ponovo naći za sat vremena i večeras završiti s razgovorima".

Predsjednik HDZ-a je rekao da je stav njegove stranke da u vezi nekih mjesta ne bi moglo biti rasprave, dok se o drugim može praviti kompromis.

"Igramo se resorima. Sigurno će biti još komentara. Vjerujem da će se rasprava večeras nastaviti. Večeras bismo trebali javnosti kazati što želimo. Hoćemo li napraviti vlast odmah ili od te vlast i partnera nema ništa. To ćemo večeras imati 99 posto", rekao je Čović, javlja Anadolija./