FOTO  Čović: Jedino loša bošnjačka politika može dovesti do trećeg entita

Dragan Čović, Bakir Izetbegović
- Pojedinačno smo razgovarali o Vijeću ministara BiH i dogovorili da trebamo sjesti i dogovoriti raspodjelu resora. Što se tiče Vlade FBiH kazali smo da zajedno moramo tražiti rješenja kako bi napravili reformsku agendu gdje će prva točka biti izmjena izbornog zakona i Grad Mostar jer su dogodine lokalni izbori. Dogovarali smo dinamiku kako bi neke unutarnje stvari trebali promijeniti oko reorganizacije Vlade FBiH kao takve - kazao je Čović novinarima nakon sastanka.

Izetbegović je kazao kako će se već sljedećeg tjedna sastati predstavnici SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA kako bi se razgovaralo oko podjele resora u Vijeću ministara BiH.

- Kada je u pitanju federalna razina, HDZ inzistira na tome da se vrlo jasno i precizno definira rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH. Te se stvar moraju uraditi u jednom mahu, riješiti i pitanje presuda Suda za ljudska prava iz Strasbourga koje su već stare desetljeće. Ne možemo ih riješiti u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put - poručio je Izetbegović.

Kazao je kako će ostati nedefinirana aktivacija MAP-a, dodavši kako se nada "da će se i tu iznaći rješenje, formirati Vijeće ministara BiH i spriječiti kriza".

Prvi čovjek SDA kazao je kako je zadovoljan današnjim sastankom i da je na njemu napravljen iskorak.

- Imali smo neobično iskren razgovor o međusobnim odnosima kakav do sada nismo imali. Kazali smo neke stvari i vidimo da tu ima nekih bespotrebnih nesporazuma - istaknuo je čelnik SDA.

Naglasio je kako je na sastanku riječi bilo i o nekim "vrućim temama" kao što su Herceg Bosna, treći entitet, televizijski kanal Herceg Bosne:

- Zadovoljan sam dobivenim odgovorima. Od HDZ-a sam dobio odgovor da Hrvati ne kane praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru.

Sličan odgovor imao je i Čović:

- Kada je u pitanju treći entitet, ja sam kazao otprilike ovo što je gospodin Izetbegović kazao, treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu BiH.

Upitan zašto nitko iz SDA nije prisustvovao otvaranju mostarskog sajma, Čović je kazao kako ima osjećaj da ponekad postoje šumovi u komunikaciji.

- Na primjer, kad ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevu ili netko iz SDA ne dođe na Mostarski sajam, to ispade kao neka poruka. Snažnijom komunikacijom trebamo vratiti povjerenje. Ovo vrijeme traži da češće budemo zajedno na zajedničkim manifestacijama u BiH da bi poslali poruku da nema šumova u komunikaciji - kazao je čelnik HDZ-a BiH.

Ponovio je i da su euroatlantske integracije vitalni prioritet za HDZ BiH i HNS te da na bilo koji način stavljati to pod upitnik nije fer s obzirom koliko se radilo na tome.

Izjavu čelnika SNSD-a Milorada Dodika kako SDA vrši popis i mobilizaciju vojno sposobnih Bošnjaka, Izetbegović je nazvao besmislicom.

- Ako oni rade na tome da od entitetske policije naprave neku paravojsku, onda će nas optužiti da mi pravimo mobilizaciju. To su besmislice koje nažalost dio naroda može ozbiljno shvatiti - ustvrdio je Izetbegović.

fena