Čović: Igra je završena, partnerstvo između HDZ-a, SDA i DF-a nije partnerstvo

Dragan Čović
islim da je faza igara, a to govorim već mjesec dana, za HDZ završena - kazao je Čović jasno stavljajući do znanja da partnerstvo HDZ, SDA i DF više nije partnerstvo, rekao je predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović boravi danas u Tuzli, gdje se sastao sa čelnicima HDZ-a Tuzlanske županije, kao i s predstavnicima članica Koordinacije katoličkih i hrvatskih udruga i institucija u toj županiji.

U razgovoru s novinarima, komentirajući današnje oštro protivljenje DF-a zbog stavljanja na dnevni red Vlade FBiH pitanje Uredbe kojom se regulira predstavljanje državnog kapitala u većinskim državnim tvrtkama, Čović je poručio kako se politika „ne može voditi i prilagođavati jednom resornom ministru, tko god da je on", očito aludirajući na aktualnog ministra energetike i rudarstva u Vladi FBiH Reufa Bajrovića.

- Ako tako politiku vodite vi razgrađujete Bosnu i Hercegovinu. Sasvim je svejedno koji je resorni ministar, ako smo se dugo vremena borili tko će imati koje ministre to smo za 24 sata trebali završiti i onda kazati, hajdemo dogovoriti strategiju kako se izvući iz ovoga, kazao je Čović.

Naglasio je kako ga je strah da se nije istinski ušlo u partnerski odnos u vlasti, jer to, po njemu, već pokazuje jedan od partnera.

- Ponovit ću još jednom: HDZ je dogovarao partnerstvo s SDA i to ne krijemo i to ćemo i dalje raditi, a SDA je sebi za partnera uzela DF, što je HDZ prihvatio kao jednu od mogućnosti kako bi što prije napravili vlast, kako bi pokrenuli BiH i da je stabiliziramo. Evo ušli smo u šesti mjesec, nismo je pokrenuli i to je bolje reći danas nego poslije godinu dana. Moramo preispitati svoje partnerstvo jer ovako apsolutno ne možemo funkcionirati, poručio je Čović.

Ističući da u posjet BiH uskoro dolazi Angela Merkel, Čović je sa žaljenjem konstatirao kako „svakog visokog dužnosnika iz prijateljskih zemalja EU dočekujemo s nekim novim činom", umjesto obećanim rezultatima.

- Recite mi što ćemo toj dami ponuditi, a obećali smo u izjavi krajem 12-og mjeseca kako ćemo uraditi to, to, to. Oprostite ja ne želim pred bilo koga stati i govoriti kako je netko drugi kriv. Mi smo krivi jer ne znamo raditi svoj posao i mi nismo partneri u vlasti, to ne može funkcionirati, rekao je Čović.

Naglasio je kako oni koji su preuzeli vlast ovakvim radom i ponašanjem obmanjuju svoje glasače i da HDZ to neće raditi.

- Činimo sve kako bi smo radili maksimalno, u pokretanju BiH, a neki bi se igrali s tim. Mislim da je faza igara, a to govorim već mjesec dana, za HDZ završena - kazao je Čović jasno stavljajući do znanja da partnerstvo HDZ, SDA i DF više nije partnerstvo.

avaz