Čović i Ljubić optimisti pred sastanak šestorke: Dogovor moguć za dva sata

kreševska deklaracija, Dragan Čović, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Vlada HNŽ, HDZ 1990, HDZ BiH, sda, Dragan Čović, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ, Dragan Čović, Božo Ljubić, sds, HDZ 1990, HDZ BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, hrvatska koalicija, HDZ 1990, HDZ BiH, Dragan Čović, Božo Ljubić, sastanak
...zakona, proračuna i Vijeća ministara BiH, a predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da postoje realni izgledi da ovaj sastanak bude daleko uspješniji od prethodna dva.

"Više puta sam rekao da će taj razgovor biti prije Nove godine i da smo sve dogovorili, ali bi bilo dobro čuti od svih ostalih kolega idemo li u dobroj volji na razgovore u srijedu", rekao je Čović novinarima na božićnom prijmu koji je u Sarajevu priredio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Prema Čovićevim riječima, bilateralni razgovori koje stranke svakodnevno međusobno vode, daju dovoljno argumentacije za njegov stav.

"Za dva sata možemo dogovoriti većinu stvari o kojima pričamo. Ostaju nijanse koje treba riješiti u Parlamentarnoj skupštini", rekao je Čović i dodao da vjeruje da će na sastanku u srijedu, što se tiče pitanja proračuna, tri euroatlantska zakona i Vijeća ministara, odnosno mandatara, biti izneseni vrlo jasni stavovi.

Konstatiraujući da ništa nije dogovoreno dok svi političari ne izađu i ne kažu to, Čović je rekao da ne zna što bi više trebalo dogovarati.

"Ne vidim nijednog valjanog razloga da neko traži alibi za neuspjeh. Suština je da svi želimo ili bi trebali željeti napraviti konačan dogovor u srijedu", dodao je lider HDZ-a BiH.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara, Čović je precizirao da se zna da će predsjedavajući biti iz HDZ-a.

"Imat ćemo još dva ministra, a zna se da će ostala struktura ministara biti složena na tragu zadnja dva dogovora, u Sarajevu i Brčkom. Možda još neke nijanse da se dogovore, možda neko personalno rješenje", zaključio je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izrazio je želju da sastanak političkih predstavnika bude zasnovan na međusobnom uvažavanju, jer, uvjeren je, to vodi rješenju.

"Mislim da su u bilateralnim kontaktima naznačena moguća rješenja koja u sebi sadrže i kompromis, utemeljen na principima. Postoje realni izgledi da idući sastanak bude daleko uspješniji od prethodna dva", dodao je Ljubić.

Srna