Cormack otišla: Novi američki veleposlanik Eric Nelson tijekom tjedna stiže u BiH

Cormack otišla: Novi američki veleposlanik Eric Nelson tijekom tjedna stiže u BiH
Nelson će tako nakon potvrde imenovanja početkom ove godine u Senatu i polaganja zakletve u State Departmentu u sljdećim danima i službeno početi raditi u BiH te zamijeniti donedavnu veleposlanicu Maureen Cormack koja je prošlog mjeseca napustila BiH, piše Klix.ba.

Inače, jučer je i otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a u BiH Ellen J. Germain, tijekom sastanka s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, najavila skori dolazak američkog veleposlanika Erica G. Nelsona.

U svom izlaganju o budućem radu u BiH Nelson je kazao da su 23 godine relativnog mira veliko postignuće, ali da se to ne smije uzimati zdravo za gotovo. Nelson je diplomat koji će zagovarati snažan angažman na putu ka euroatlantskim integracijama BiH.

Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je kazao da će rad Američkog veleposlanstva u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari poput širenja prosperiteta, jer smatra da slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije funkcije veleposlanika u BiH radio je na poziciji zamjenika izvršnog tajnika i funkciji direktora izvršnog ureda Izvršnog tajništva u sklopu State Departmenta.

Nelson govori njemački, talijanski i španjolski jezik, a karijeru u državnoj službi počeo je kao dobrovoljac korpusa mira u Liberiji.

Dobitnik je trinaest nagrada State Departmenta za izvrsnost u menadžmentu, mentorstvu, inovacijama i javnoj diplomaciji te IDIZEM-ove nagrade za međureligijski dijalog i nagrade FedScoop 50 za federalno liderstvo u tehnologiji. Obrazovanje je stekao na Sveučilištu u Teksasu.