Cijene ogrjeva padaju, pelet upola jeftiniji

Cijene ogrjeva padaju, pelet upola jeftiniji

Iz sarajevske tvrtke Senigor u razgovoru za Večernji list kazali su kako su cijene peleta nešto niže u odnosu na proteklih nekoliko mjeseci. - U odnosu na studeni i prosinac cijene peleta su niže za 10 do 12 posto te sada tona peleta stoji 400 KM - kazali su nam iz te tvrtke. Dodaju kako bi cijene mogle još padati kako vrijeme bude odmicalo i bližio se kraj zimi, što su potvrdili i iz jedne banjolučke tvrtke u kojoj su cijene pale već na 300 KM. Iz te banjolučke tvrtke za Nezavisne novine su kazali kako je kupaca sada mnogo manje te da oni koji sada kupuju uzimaju manje količine kako bi dopunili već postojeće zalihe.

Iz obiju tvrtki ističu kako je u proljetnom i ljetnom razdoblju najjeftinije kupovati ogrjev, jer su tada cijene najniže, te da se pelet po toni nekada prodaje i po 250 KM. Kada je pak riječ o grijanju na drva, blaga zima omogućila je bolji pristup sječi u šumama pa je i cijena drvne sječke u blagom padu.

- Paleta drva je do kolovozu stajala 160 KM. Kada je zavladala nestašica, drva su stajala 180 KM, dok su trenutačno 170 KM po paleti - kazali su za Nezavisne novine iz banjolučke tvrtke Lana. Ističu kako su se građani uglavnom opskrbljivali za veće količine te da se sada kupuju manje količine za dopunu i najčešće se kupuje paleta ili dvije. Prodaja drva u metricama je konstanta, s tim da se sada naručuju po dva-tri metra i koštaju 65 do 75 KM. Osim kod ovlaštenih prodavača i u oglasnicima, sve se češće može kupiti ogrjev po vrlo povoljnoj cijeni. - Prodajem sve vrsta drva, panjeve - 80 KM, iscijepana drva - 85 KM, vreće drva - 6 KM, možete doći i pogledati. U cijenu je uračunat i prijevoz - stoji uz navedeni broj telefona u oglasu iz Novog Sarajeva. Oni koji se pak griju ugljenom, tonu sada mogu kupiti i po 150 KM. Osim navedenoga, veliki broj je i onih koji se griju na briket, čija je cijena pala za više od 50 KM. U vrijeme najviših cijena dosezao je i 300 KM, dok ga je sada moguće kupiti i po cijeni od 230 do 250 KM.

Kada je najisplativije?

Bilo kako bilo, jedno je činjenica, cijene ogrjeva već su počele lagano padati, a svi prodavači tvrde kako je najisplativije kupovati od ožujka do lipnja jer su tada cijene najniže. Sve skuplji energenti i nizak životni standard mnogim su bh. stanovnicima zakomplicirali životnu svakodnevnicu, no najava još nižih cijena ogrjeva znak je mnogima da navrijeme počnu razmišljati i nastoje se osigurati ogrjevom već za sljedeću zimu.

večernji list