Cijena vreće brašna umjesto 25, koštat će 14 KM!

Zato nije čudo što je, u moru visokih cijena osnovnih životnih namirnica, potrošače iznenadila nova cijena brašna. Pad cijene ovog proizvoda je i do 50 posto te, za razliku od ranijih 25 KM, za 25 kilograma brašna plaćat će se 14 KM. Proizvođači brašna kažu da je urod pšenice ove godine veći nego u posljednjih šest godina. Nije bilo mrazeva, tuče, a tijekom žetve bilo je dosta sunčanih dana.

Stoga je nužno tu pšenicu pohraniti u silose, ali najprije treba potrošiti ranije zalihe. Stoga će bukvalno biti rasprodaja brašna.Kada se dogodi da pšenica i službeno na burzi drastično pojeftini, neminovno se postavi pitanje bi li mogla padati i cijena kruha. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, ono je pojeftinilo, ali za 1,61 posto.

Mesud Lakota, direktor potrošačke zadruge "Euro BiH", smatra da će pekari alibi za nesnižavanje cijena potražiti u rastu cijena energenata, vode...
"Sve će se to kalkulirati. Nekako proizlazi da je brašno sve manje bitan činitelj u maloprodajnoj cijeni kruha. Ne pamtim da je ikada poslije pojeftinjenja pšenice i brašna uslijedilo i drastično pojeftinjenje kruha. Ipak, to treba očekivati, a prvo će to uraditi privatne pekare radi konkurentnosti", kaže Lakota za Večernji List.

Zbog pritiska javnosti

Brojni pekari će zbog pritiska udruga potrošača ipak smanjiti cijene kruha, no to zasigurno neće biti za 50 posto, već najviše 20 posto. Svoja stajališta brane povećanjem cijene energije, drva i goriva tako da će potrošači teško značajnije "osjetiti" prirodne blagodati, odnosno, povećan prinos pšenice. No, potrošači ne trebaju gajiti lažnu nadu da će potrošačka košarica biti manja, to mogu očekivati jedino za plaće i mirovine. Tako su, uz pojeftinjenje nekih proizvoda, građani na svojim novčanicima osjetili i neka poskupljenja. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, značajniji rast cijena, pored goriva i cigareta, evintiran je kod voća i povrća, ali i nekih potrepština za osobnu higijenu.