Cigarete ponovno poskupljuju, a cijene će rasti i dalje

Cigarete ponovno poskupljuju, a cijene će rasti i dalje
Proizvođači i distributeri cigareta u obavezi su da do 30. studenoga 2018. godine u Upravu za neizravno oporezivanje (UNO) dostave nove maloprodajne cijene cigareta, koje će biti na snazi od Nove godine.

Kako javlja Faktor.ba, nove cijene cigareta utvrđene su u skladu s Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2019. godinu, koju je donio Upravni odbor UNO-a.

Prema toj odluci, na cigarete će se plaćati proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada. Ukoliko je ukupna trošarina na cigarete, koja je obračunata prema navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, onda se plaća minimalna trošarina u iznosu od 2,86 KM po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje u 2019. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2018. godini, i ona iznosi 114,40 KM po kilogramu.
Nove cijene uskoro poznate

Kolike će biti nove cijene cigareta u BiH od siječnja iduće godine, znat će se točno nakon 30. studenoga, kada u UNO budu dostavljene kalkulacije novih maloprodajnih cijena cigareta. Za 15-ak dana bit će poznato i hoće li proizvođači i veliki distributeri cigareta ukupno novo porezno opterećenje prevaliti na krajnjeg potrošača ili će novu kalkulaciju maloprodajne cijene zatvoriti na neki drugi način.

Ukoliko bi se ukupno novo porezno opterećenje prebacilo na krajnjeg potrošača, to bi značilo da će cigarete poskupjeti za 0,35 KM po pakiranju.

Međutim, prema iskustvu iz prethodnih godina, proizvođači i veliki distributeri cigareta su u dva ili čak tri navrata u toku godine postupnno dizali cijene.

Ono što je obaveza od početka 2019. godine je plaćanje minimalne trošarine u iznosu od 2,86 KM po kutiji za najjeftiniju cjenovnu kategoriju cigareta. Za cigarete koje budu skuplje bit će obračunata i plaćena i veća trošarina, iz razloga što se plaćaju dvije trošarine po kutiji, navodi Faktor.
Državi 4,50 od 5,30 KM

Ukoliko se pogleda kalkulacija maloprodajnih cijena cigareta koje u BiH u ovoj godini iznose 5,30 KM po kutiji, obaveze koje se plaćaju državi iznose 4,50 KM (proporcionalna trošarina 2,33 KM, specifična trošarina 1,50 KM i PDV 0,77 KM).

Iz Uprave za neizravno oporezivanje navode da Odluka o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na cigarete i duhan u Europskoj uniji. Podsjećamo, cijeli proces je započeo u 2009. godini početkom primjene Zakona o trošarinama u BiH.

Minimalna trošarina po kutiji cigareta u EU iznosi 1,80 eura (oko 3,60 KM), a kako će u 2019. godini minimalna trošarina u BiH iznositi 2,86 KM po kutiji, za BiH predstoji i u sljedećem periodu dalje povećanje trošarina, kažu u UIO.

U slučaju da se želi zaustaviti proces usklađivanja oporezivanja trošarinom cigareta i duhana u BiH s legislativom EU-a, mora doći do usvajanja Izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, kako bi se izmijenio član Zakona koji nalaže Upravnom odboru da svake godine donosi odluku o povećanju trošarina do dostizanja minimalne trošarine na cigarete i duhan u EU.

Ranije je Upravni odbor UNO-a oformio radnu grupu koja je izvršila sve procjene i analize oko višegodišnjeg povećanja trošarina te donijela prijedlog da se izvrši moratorij za dalje povećanje trošarina u sljedeće tri godine.

U skladu s ovim prijedlogom Upravni odbor je usvojio Izmjene i dopune Zakona o trošarinama u BiH i zadužio UNO da provede sve neophodne mjere za dalje slanje prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u proceduru. UNO je proveo proces javnih konzultacija, nakon čega je u skladu s Jedinstvenim pravilima UNO morao pribaviti neophodna mišljenja od 12 institucija u BiH. Taj proces je završen i sada će UNO sav materijal proslijediti prema Upravnom odboru UNO-a, kako bi isti mogao biti proslijeđen u dalju proceduru usvajanja prema Vijeću ministara BiH, pojašnjavaju u Upravi za i neizravno oporezivanje.

U deset mjeseci 2018. godine, po osnovi trošarina na cigarete i duhan za pušenje ukupno je prikupljeno 705,3 milijuna KM. Usporedbe radi, 2009. godine prihod od trošarina na cigarete i duhan iznosio je 449,4 milijuna KM, 2010. godine 615,9 milijuna, a u 2016. godini prikupljeno je ukupno 807,7 milijuna maraka.