FOTO  Četiri škole u HNŽ-u uskoro će dobiti novo ruho, u obnovu će se uložiti više od 2 milijuna maraka

HNŽ, radovi
...mjere energetske učinkovitosti na četiri dodatne školske ustanove. Tim povodom jučer je potpisan ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja i direktorice tvrtke Promark d.o.o Mostar.

U obnovu objekata bit će uloženo oko 2,19 milijuna maraka, a uračunat je i PDV.

Objekti na kojima će se provesti radovi su Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Mostara, Osnovna škola kardinala Stepinca iz Neuma, Osnovna škola Drežnica iz Donje Drežnice te Srednja škola Jablanica iz Jablanice, a bit će realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti. Provedbom ovih radova, u okviru projekta Svjetske banke BEEP, bit će realizirane mjere energijske učinkovitosti na ukupno 37 objekata diljem FBiH, a više od 80.000 korisnika imat će korist od ovog projekta, među kojima su uglavnom učenici, pacijenti, kao i zaposlenici ovih institucija, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić te dodao:

- U 2016. godini u Hercegovačko-neretvanskoj županiji obnovljeno je ukupno sedam objekata javnog sektora, među kojima su tri osnovne i tri srednje škole, te jedan dom zdravlja, kao i jedan dodatni osmi objekt od značaja za Federaciju BiH. Zadovoljan sam što se pozitivna djelovanja iz prošlih godina prenose i u 2018. godinu. Na ovaj način nastavljamo uspješnu suradnju s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije, a cilj je dokazati prednosti energetske učinkovitosti što, između ostalog, podrazumijeva unapređenje uvjeta u samim objektima, ali i uštede na računima za energiju, zaključio je ministar Martić. Radovi koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo-fasade, unapređenja sustava grijanja i drugih na ovim objektima, započet će 1. veljače 2018. godine i trajat će četiri mjeseca. Nakon realizacije projekta očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju kao emisiji CO2. Naime, u 2016. godini provedene su mjere energetske učinkovitosti na ukupno 18 javnih objekata.