Čestitke povodom 20. obljetnice dragovoljaca Domovinskog rata HVO

...cjelovitost, i kao takvi zaslužuju poseban status u Bosni i Hercegovini, kao što i priliči i što je praksa u svakoj drugoj zemlji koja je izgrađena na žrtvi branitelja i Domovinskom ratu.

Nakon obrane BiH zahvaljujući dragovoljcima Domovinskog rata, nevjerojatno je da se za manje od dvadeset godina od agresije hrvatski dragovoljci optužuju za zločinački pothvat, umanjuje im se značaj i sudjelovanje u obrani Bosne i Hercegovine, i brutalno se izvode iz stečenih prava.

Birokratska mašinerija, kojom upravlja politička elita iz Sarajeva, već nekoliko godina nezakonito, kršeći sve pravne i moralne norme, izvodi iz prava dragovoljce Domovinskog rata gurajući ih na margine socijalno problematične društvene skupine. Isto tako šutnja, nezaineresiranost i nesposobnost pojedinih političkih predstavnika hrvatskog naroda i branitelja u zaštiti digniteta Domovinskog rata i stečenih prava branitelja uveliko zabrinjava i iskazuje potrebu za doraslim političkim predstavnicima koji shvaćaju značaj Domovinskog rata, koji poštuju žrtvu hrvatskih dragovoljaca koja je dana u obrani Bosne i Hercegovine i u obrani konstitutivnosti i suverenosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, i koji razumiju agoniju kroz koju prolaze hrvatski dragovoljci i njihove obitelji.

A namjera je jasna: kriminalizacijom Domovinskog rata i nezakonitim ukidanjem stečenih prava hrvatskih dragovoljaca i članova njihovih obitelji izravno se podrivaju temelji hrvatske konstitutivnosti i suverenosti u Bosni i Hercegovini bez koje nema opstojnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, što je izravan put u politički nestanak i pretvaranje hrvatskog naroda u nacionalnu manjinu u BiH.

Zahtijevamo da Hrvatski narodni sabor BiH na narednoj sjednici Sabora usvoji deklaraciju o Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini i stane u obranu hrvatske vojne komponente i statusa branitelja i njihovih stečenih prava u Bosni i Hercegovini.

 

PREDSJEDNIK UDRUGE ORGANIZATORA OTPORA  HVO U BiH

brigadir Jadran Topić

PREDSJEDNIK UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA HRHB MOSTAR

 

brigadir Petar Zelenika