Ceste u BiH među najlošijima u svijetu, od susjeda najbolja RH

neum stolac
Svjetski ekonomski forum u istraživanju za 2018. godinu bh. ceste ocijenio je trojkom te ih svrstao na nezavidnu 109. poziciju od 137 zemalja u svijetu koje su bile predmet analize.

Loša ocjena opravdana

S ocjenom 5,5 Hrvatska je zauzela 19. mjesto, a Slovenija je rangirana na 51. poziciji s ocjenom 4,4, Crna Gora je na 88. poziciji s 3,5 poena, a Srbija je 100. s ocjenom 3,2.

Da nam je cestovna mreža očajna, a loša ocjena za njih opravdana, smatra i inženjer prometa Ševal Kovačević koji ističe da smo u bivšoj Jugoslaviji imali 50 posto vozila manje u odnosu na današnji stupanj motorizacije. Ilustrira to podatkom da je u Sarajevu prije rata bilo oko 70.000 vozila, a sada ih je, kaže, više od 140.000! "Što smo uradili na infrastrukturi? Ona je gotovo ostala ista. Samo krpimo rupe. Istina, imamo nešto autocesta te nešto sitne modernizacije i rekonstrukcije regionalnih i magistralnih cesta. I to je sve! Promet u gradovima - katastrofa! Površine ostale iste, udvostručen broj vozila i imamo - zarobljenost", kaže Kovačević za Nezavisne.

Posljedice višestruke

Posljedice toga su višestruke, poput nervoze vozača, povećanog broja prometnih nesreća i slično.

"Mi smo u situaciji da se godinama priča demagogija. A mala smo zemlja. Mogli smo uraditi savršenu prometnu infrastrukturu. Na mnogo mjesta potrebna je rekonstrukcija i modernizacija magistralnih i regionalnih cesta", navodi Kovačević, koji je i ovlašteni sudski vještak za promet BiH.

Podsjetimo, kako je nedavno potvrđeno iz Puteva Republike Srpske, više od 25 milijuna konvertibilnih maraka trebalo bi ove godine utrošiti na 21 projekt, koji, između ostalog, podrazumijeva sanaciju, izgradnju i modernizaciju niza cestovnih dionica u Republici Srpskoj. Iz Puteva su naveli kako će realizacija ovoga plana ovisiti o postupku javnih nabava i građevinske sezone.

vecernji.ba