Cestarine u regiji puno skuplje od europskih, evo kakve su u BiH

cestarine, regija, BIH

Cijene cestarina za putnička vozila (sama kategorizacija se razlikuje od države do države) na autocestama u zemljama regije, istražila je Al Jazeera.

U BiH su odvojeno analizirali cijenu cestarina u Federaciji BiH (JP Autoceste FBiH) i Republici Srpskoj (Autoputevi Republike Srpske).

Promatra li se dionica autoceste Doboj – Banja Luka, vozači će u prosjeku, za deset pređenih kilometara autoceste, platiti 0,48 eura. Koristeći se autocestom kroz FBiH, vozači će izdvojiti 0,60 eura za deset pređenih kilometara.

U Hrvatskoj su analizirali gotovo cijelu dionicu autoceste A1 i izračunali da vozači za deset kilometara autoceste izdvajaju 0,64 eura.

U državama regije sa zatvorenim sistemom naplate, Srbija je najjeftinija – vozači moraju izdvojiti 0,33 eura za prijeđenih 10 kilometara.

U Sjevernoj Makedoniji znatno je drugačija cijena ako se plaća u domaćoj valuti (makedonski denar) ili eurima – deset kilometara autoceste u eurima košta 0,75 eura, dok je u domaćoj valuti 30 makedonskih denara, što je preračunato 0,49 eura.

Na Kosovu se korištenje autoceste još uvijek ne naplaćuje, dok Crna Gora i dalje čeka prve kilometre autoceste.

Slovenija koristi sustav naplate vinjetama – naljepnice čijom se kupovinom plaća cestarina u određenom vremenskom periodu. Vinjeta (za vozila do 1,3 metara visine i težine do 3,5 tona) za sedam dana košta 15 eura, za jedan mjesec 30 eura, dok godišnja košta 110 eura.

Sustav naplate vinjetama se još koristi u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Švicarskoj.

Općenito gledano, cestarine u zemljama regije višestruko su skuplje nego u znatno bogatijim europskim državama.

Za primjer uzimaju i situaciju u bh. entitetu Republika Srpska (a sličan je način obračuna i u Federaciji BiH, Hrvatskoj i Srbji), gdje se iznos cijene godišnje karte obračunava tako što se kolometraža autoceste pomnoži sa brojkom od 400. Tako godišnja karta za dionicu autoputa od Doboja do Gradiške, iznosi vrtoglavih 2.044 eura (4.000 konvertibilnih maraka) – višestruko skuplje od godišnje vinjete u Sloveniji, za puno manje kilometara autoceste.

Godišnja vinjeta u Sloveniji za osobna vozila do tri i pol tone iznosi 110 eura, u Austriji 89,20 eura, u Švicarskoj je 40 franaka, odnosno oko 37 eura. U Bugarskoj i Slovačkoj vozači putničkih vozila godišnju vinjetu plaćaju 50 eura. Godišnja cestarina za putnička vozila u Češkoj iznosi 59 eura, a u Rumunjskoj 96 eura.