Centralna banka: Svakodnevno povećanje broja poslovnih subjekata u blokadi

... imaju i po nekoliko blokiranih računa.

Poslovni subjekti u BiH prošlog mjeseca imali su 58.541 račun u blokadi, što pokazuje da dolazi do svakodnevnog povećanja. Na spisku su pravni subjekti iz svih sfera života u BiH.

Popis ima više od 2.360 stranica i skoro je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su mnogi kafići i restorani, frizerski saloni, ljekarne, prijevoznici, razne agencije, benzinske srpke, turističke agencije, kladionice, zaštitarske kuće, mikrokreditne agencije, zemljoradničke zadruge, mesne industrije, međutim, interesantno je napomenuti da se tu pojavljuju i neki sportski savezi, rudnici, općine, ali i kompanije osoba koje participiraju u vlasti.

Najviše blokiranih računa je, naravno, u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, jer je tu i najviše registriranih pravnih subjekata.

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno.
U poslovnim krugovima smatraju da je ovakav popis mnogima i od koristi da provjere status svojih potencijalnih poslovnih partnera.

U prvom izvještaju koji je objavljen početkom listopada bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 firme imale su blokiran bar jedan bankarski račun.

Fena