Čelnici Federacije imenovali novu Vladu

Federacija BIH, Vlada, imenovanje
...Melika Mahmutbegović i Milan Dunović su potpisali odluku o imenovanju nove Vlade FBiH. Ovu odluku sutra treba potvrditi Zastupnički dom Parlamenta Federacije.

- Želja nam je bila da se međusobno upoznamo. Osjetio sam pozitivnu energiju i spremnost za rješavanje problema Federacije BiH u narednom periodu. Naravno, sukladno nadležnostima i prihvaćenoj obvezi, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara nakon sastanka s kandidatima iz SDA.

Budući premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kojeg je također predložila SDA, izrazio je zadovoljstvo s predloženim kandidatima jer kako je kazao dolaze iz realnog sektora, kao i on. Uvjeren je da će predloženi sastav Vlade FBiH odgovoriti prioritetima rada Vlade, među kojima ekonomske reforme smatra glavnim prioritetom.

SDA predložila je Amira Zukića za ministra razvoja, poduzetništva i obrta, Elviru Dilberović za ministricu obrazovanja i nauke, Šemusudina Dedića za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Aljošu Čamparu za ministra unutarnjih poslova FBiH, Edina Ramića za ministra izbjeglica i raseljenih osoba. Za ministra za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata predložen je Salko Bukvarević uz suglasnost DF-a.

- Kao kandidati već smo razmišljali o nekim stvarima koje treba promijeniti u okviru svojih resora, istaknuo je kandidat SDA za ministra unutarnjih poslova FbiH Aljoša Čampara.

Čavara je nakon sastanka s kandidatima HDZ-a BiH istaknuo da svi oni koji su prihvatili odgovornost u Vladi Federacije BiH imaju optimizma da na svojim pozicijama mogu napraviti iskorak u interesu svih naroda i građana koji u tom entitetu žive.

Izrazio je nadu da će se tijekom dana steći uvjeti za potpisivanje odluke o imenovanju Federalne vlade, dodajući da su za kandidate za dopremijera predloženi Jelka Miličević, HDZ-ova kandidatkinja za ministricu financija, i Milan Mandilović iz Demokratske fronte, koji je predložen za ministra rada i socijalne politike.

U ime HDZ-ovih kandidata medijima se obratila Jelka Miličević, kazavši kako nema mnogo vremena za gubljenje kada u pitanju donošenje ovogodišnjeg proračuna budući da 31. ožujka ističe Odluka o privremenom financiranju FBiH.

- U ovom trenutku alternative nemamo, život se mora nastaviti, ali će biti izmjena u predloženom proračunu. Mi ćemo pokrenuti neke inicijative u dijelu rebalansa, pojasnila je Miličević, dodajući da s budućim premijerom Federacije Fadilom Novalićem ima poveznicu jer dolaze iz realnog sektora. Izrazila je nadu da će u budućoj suradnji biti mnogo poveznica te da će se zalagati za to da Federacija krene ka EU i ekonomskim reformama te da svaki građanin Federacije BiH pristojno živi.

Kandidati HDZ-a su Jelka Miličević za ministricu financija, Denis Lasić za ministra prometa, Zora Dujmović za ministricu kulture i sporta, Vjekoslav Mandić za ministra zdravstva, Mato Jozić za ministra pravde i Josip Martić za ministra prostornog uređenja.

I kandidati Demokratske fronte za ministre obavili su konsultacije s čelnicima Federacije BiH. Iz ove stranke za ministra energije, rudarstva i industrije predložen je Reuf Bajrović, za ministricu okoliša i turizma Snježana Soldat, za ministra trgovine Aleksandar Remetić i za minista rada i socijalne politike Milan Mandilović. DF dala je suglasnost za prijedlog kandidata za Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Salku Bukvarevića.

Čavara je naglasio da su konsultacije sa svim kandidatima obavljene uspješno te da se na sastancima mogla osjetiti pozitivna energija, dodajući da ohrabruje činjenica da svi kandidati za ministre imaju iza sebe uspješnu karijeru što daje nadu da će jako odgovorne poslove u Vladi Federacije BiH obavljati odgovorno u interesu svih građana i naroda.

Kazao je da će se nakon potpisivanja Odluke o imenovanju Vlade FBiH stvoriti potrebni preduvjeti da se o novoj postizbornoj Vladi FBiH izjasne i zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na sutrašnjoj sjednici.

Bajrović je podvukao da u resoru koji će voditi u naredne četiri godine ima mnogo problema posebno u namjenskoj industriji te je najavio da će se nastojati što je moguće više rasteretiti ekonomiju, što će budući premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) pobliže objasniti u ekspozeu koji će iznijeti sutra pred zastupicima.

- Niti jedna vlada niti jedna država u kojoj državna administracija primarno vodi politike razvoja nije došla do onoga do čega mi želimo doći u idućih osam ili deset godina, a to je značajno povećanje zaposlenosti i uvezivanje radnog staža. Ako očekujete neki čarobni štapić to se, nažalost, neće desiti jer trebamo funkcionirati u realnom svijetu, pojasnio je.

Odgovarajući na pitanje kako će se odnositi prema privatizaciji poduzeća, Bajrović kaže da je i to primarni politički dogovor, ali treba uraditi ono što će biti u interesu svih građana o čemu će se voditi rasprava u budućem periodu.

Nakon što su predsjednik i dopredsjednici Federacije potpisali Odluke o imenovanju nove postizborne Vlade Federacije BiH, ona treba biti dostavljena Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na potvrđivanje za sutrašnju sjednicu.

Dnevnik.ba