Čelnici DF-a i SDP-a potvrdili tal – postojeća nezakonita Federalna vlast može ostati još 4 godine!?

Nermin Nikšić, nermin nikišić, Nermin Nikšić, SDP BIH, ostavka, Željko Komšić političar, Nermin Nikšić
...u emisiji Face tv, Centralni dnevnik sa Senada Hadžifejzovića potvrdilo je nekoliko važnih i manje važnih pojava na političkom tržištu Bosne i Hercegovine.

SDP i DF, u razočarenju svojih glasača, kako zbog modaliteta vladavine prethodne četiri godine, tako i koalicijama s desničarskim strankama, očigledno spas traže u nekoj vrsti „ujedinjenja ljevice".

Pokušaj da se ujedine dvije zaraćene frakcijske struje SDP-a, koje su se razišle zbog neslaganja u kadrovskoj križaljci u doba "Platforme", javnosti se predstavlja kao neko povijesno „ujedinjenje ljevice". SDP i DF se pri tom nastoje javnosti prodati kao neka nova ljevičarska snaga, a ne onaj stari SDP zbog čije politke je ova zemlja prolazila kroz najveću postratnu krizu u posljednje četiri godine.

Kada je čelnik SDP- Nermin Nikšić dao suglasnost za „deblokiranje" procesa za uspostavu vlasti davanjem nedostajućih potpisa u Klubu Srba Doma naroda Paralementa FBiH, zbog kojih je u konačnici omogućen izbor DF-ovog potpredsjednika Dunovića, javnost je ostala uskraćena za prave razloga tog čina. Nermin Nikšić je takvu odluku pravdao „interesom građana ove zemlje", no javnost je posumnjala da je posrijedi zapravo politička trgovina.

Da su sumnje bile opravdane, potvrdili su Komšić i Nikšic na FACE TV-u. Naime, nova vlada, ukoliko se uspije formirati, neće dirati SDP-ove direktore javnih poduzeća, koji su prema Komšiću i Nikšiću „dobro radili svoj posao". Kao primjer naveden je Elvedin Grabovica SDP-ov direktor Elektroprivrede BiH.

DF više i ne krije da ovoj stranci uopće ne bi smetalo da Nikšićeva vlada, koju čine SDA i SDP, a time neizravno i DF, ostane u tehničkom mandatu još četiri godine, što je i potvrdio član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, gostujući u Dnevniku TV1, piše Hrvatski Medijski Servis.

Da DF- uopće nije stalo do formiranja nove federalne vlade, već da postojeću nezakonitu SDP-ovu doživljavaju svojom, potvđuje i Komšićevo odobravanje odluke Platformaške vlasti u tehničkom mandatu o prodaji državnih udjela u 14 državnih kompanija.

Komšić je u petak za Face tv izjavio kako će učiniti sve da se (danas, op aut.) postigne dogovor o Vijeću ministara, jer, kako je rekao, jedna dvije pozicije nisu vrijedne dogovora da se formira državna vlast, no o popuštanju HDZ-u da se dođe do dogovora o Federalnoj vladi ne želi ni čuti.

DF, koji je osvojio oko 12, 13 posto glasova bošnjačkih birača, traži da na federalnoj razini ima jednak broj ministarstava kao i HDZ koji je osvojio 75 posto podrške hrvatskih birača, jer su eto osvojili isti broj glasova na izborima.

Na tom građanskom načelu u formiranju Federalne vlasti, Komšić, zanimljivo, ne insistira na državnoj razini gdje mu ne smeta da HDZ BiH, "s jednakim brojem glasova kao i DF" ima tri puta više ministarskih pozicija nego njegova stranka.

Ukoliko bi Bakir Izetbegović, zbog sve većeg pritiska stranačkih organa da se formira vlast i namire razne stranačke grupacije, odlučio da se odmakne od destruktivne politike lažnog ljevičara Komšića, DF namjerava, kako saznaje HMS, preko svog potpredsjednika Federacije Dunovića blokirati uspostavu bilo koje druge koalicije, u kojoj oni neće sudjelovati. Također, Dunović je tu i da blokira eventualnu odluku predsjednika F BiH Marinka Čavare da smijeni postojeću nelegalnu federalnu vladu, odnosno onemogući da ta vlast, u kojoj HDZ ne participira, nastavi egzistirati, u nedogled. Po Ustavu predsjednik F BiH imenuje i razrješuje premijera i ministra, ali uz suglasnost dopredsjednika./HMS/