Čeka odluka o puštanju Prlića i ostalih za ljetne stanke suda

Haag

Iako ljetna stanka u radu Haaškog suda počinje za petnaestak dana, još uvijek nije poznato hoće li Prlić, Pušić, Stojić, Praljak, Petković i Čorić biti pušteni na privremenu slobodu. Odvjetnici optuženih su zahtjeve za puštanje podnijeli još prije nekoliko tjedana, ali konačne odluke još uvijek nema, piše večernji list.

 Nema razloga za ostanak

 Doznajemo da se optuženi Hrvati nadaju da će dobiti “godišnji odmor” jer je izvođenje svjedoka završeno te više ne postoji mogućnost da se na bilo koji način utječe na iste.

 Nastavak procesa

 Osim ovoga, još uvijek nije poznat datum održavanja statusne konferencije u ovom slučaju. Iako se očekivalo da će ona biti održana još tijekom svibnja, do toga ipak nije došlo. Ovoliki zastoj u ovom četverogodišnjem procesu mnogi smatraju nepotrebnim, a tromost haaškog pravosuđa daje nam za pravo zaključiti da ovaj proces neće biti dovršen čak i do sredine iduće godine. Naime, rokovi za iznošenje završnih riječi tužiteljstva i obrana optuženih od nekoliko mjeseci te razdoblje od šest mjeseci koje ima sudsko vijeće za donošenje konačne presude ne jamči brzi i skori završetak agonije optuženih bh. Hrvata u Haagu. Podsjećanja radi, optužnica protiv Jadranka Prlića i ostalih je podignuta prije šest godina, a ovo je trenutačno najduži proces koji se vodi pred Haaškim sudom. Obitelji optuženih sada češće posjećuju haaški pritvor i na taj način pokušavaju ublažiti vrijeme čekanja konačne presude i završetka procesa. Upućeni tvrde kako je upravo ovo najgori dio pritvora za optužene kako su zbog ovakve situacije pod konstantnim psihičkim pritiskom. Zato se i nadaju privremenoj slobodi više nego ikada.

 

Piše: Marko Karačić