Čeka nas najtoplije proljeće u posljednjih nekoliko godina

Proljeće
...piše Večernji list BiH. Iako se očekuje toplije proljeće, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja. Hladnija razdoblja očekuju se u drugoj polovini ožujka i početkom svibnja. Nešto veća pozitivna odstupanja očekuju se u travnju.

Tromjesečna prognoza pokazuje kako očekivane količine oborina u proljeće trebaju biti nešto iznad do iznad prosječnih. Signal za manju količinu oborina postoji za prvu polovinu travnja, a za nešto veće količine sredinom svibnja. Meteorolozi iz BiH kažu kako i svjetske prognoze upućuju na to da će ovo biti jedno od toplijih proljeća, te kako je evidentan trend porasta temperature, pa se može očekivati da svako iduće bude toplije.

- Temperatura je već u veljači bila jako visoka, a ožujak je oko prosjeka, odnosno malo topliji. Ova godina kao da se pomaknula za jedan mjesec, pa nam je veljača izgledala kao ožujak, kazali su bh. meteorolozi. I maksimum oborina, koji je na ovom području bio uobičajen za kasno proljeće, odnosno lipanj, pomaknuo se na svibanj.

- To je posljedica globalnog zagrijevanja i porasta temperature. Ovisimo o Sredozemlju koje posljednjih godina bilježi nevjerojatno visoku temperaturu. Zime su blage i nema prilike da se more ohladi, a kada počinje proljeće, ono se dodatno brzo zagrijava i dosta je vlage. Zato su sve češći ekstremi - jake oborine koje se javljaju u jednom danu, kažu meteorolozi.