Čak 58 tisuća KM za nagrade revizorima

Za rad revizijskih timova koji su u prva tri kvartala ove godine radili na reviziji branitelja iz entitetskog proračuna isplaćeno je preko 1,978 milijuna maraka, a za očekivati je da će se ovaj iznos do kraja godine popeti na preko 2,5 milijuna KM.

Troškovi ogromni

Ova sredstva su, slobodno se može reći, bačena, jer će skoro polovina onih koji su do sada izvedeni iz prava u procesu revizije, morati biti vraćeni u pravo, a Federacija će im morati retroaktivno isplatiti sve naknade.

Samo za paušale i naknade članova revizijskih timova, čiji je rad očito bio uzaludan, isplaćeno je blizu 244 tisuće maraka. Tomu treba dodati i oko 108 tisuća maraka, koliko je u prvih devet mjeseci ove godine isplaćeno za njihove dnevnice.

To nisu jedini troškovi koje su napravili revizijski timovi, jer je za korištenje njihovih privatnih vozila u službene svrhe potrošeno preko 45 tisuća maraka, za troškove goriva dodatnih 45, a za noćenje članova revizijskih timova tijekom rada na terenu još 116 tisuća KM.

Posebna stavka su troškovi timova za koordinaciju. Za njihove paušale Federacija je iz sredstava svojih poreznih obveznika platila 29.600 KM, a za ostale troškove 5750 maraka. Asistenti revizijskih timova, što god to bilo, koštali su Federaciju dodatnih 3400 KM.

Revizija revizora

Za dnevnice vozača revizijskih timova isplaćeno je 28.500 maraka, dok je za mjesečne naknade po osnovu ugovora o djelu potrošeno 270 tisuća KM. Tu su i mjesečne naknade za volontere u iznosu 66.700 maraka.

Isplaćivane su i nagrade za "izuzetan doprinos u provedbi revizije", a ovaj oblik stimulacije revizora Federaciju je samo u prvih devet mjeseci koštao skoro 58 tisuća maraka. Poveći iznosi plaćeni su i za održavanje vozila koja koriste revizijski timovi, potom za održavanje seminara i radno-konzultativnih sastanaka, kao i za nabavu uredskog materijala i računalne opreme.

Troškovi Instituta za medicinsko vještačenje dostigli su 620 tisuća maraka. Iako se resorni ministar, Zukan Helez, do jučer hvalio rezultatima revizije, danas je više nego jasno da su sva naprijed navedena sredstva potrošena uzalud.

Možda je pravi trenutak da se razmisli o reviziji rada revizijskih timova i troškova koje su napravili tragajući za lažnim ratnim stradalnicima.

Izvor: Vecernji.ba