Bugojno: Hrvati ubijeni, pa bačeni u septičku jamu

Doznajemo da je riječ o Marku Bartuloviću, i to jednom od 20 nestalih vojnika iz bugojanske skupine. Rezultati DNK analize dat će konačnu potvrdu. Tako se misterij koji je trajao punih 18 godina napokon počeo rješavati.

U jamama ima još tijela

Marko Bartulović, rođen 1941., registriran od Međunarodnog crvenog križa pod brojem BAZ-107141-0, posljednji put viđen je 27. srpnja 1993. Odveden je iz logora Prusac. No, u septičkim jamama, prema saznanjima istražitelja, ima još tijela, a kako doznajemo, intenzivno se traga za još tijela i to na lokalitetu Guvna, Prusca i okolice Čipuljića. - Za ovo tijelo smo saznali po dojavi, kazao je jedan od sudionika jučerašnje akcije. Postoje i naznake tko je ubio Marka Bartulovića, ali to je na tužiteljici i onima koji rade na slučaju. U tim jamama ima ubijenih Srba iz sela Čipuljić, a poslije su u iste te jame, na tijela Srba, bacani i Hrvati. 19 jama je autentično, jedna je obnovljena, dodao je. Teški zločin koji se dogodio nad Hrvatima u Bugojnu polako se otkriva, ali i nakane. Naime, tijela su zakopavana upravo u srpskim selima kako bi se prikrili zločini ili pak optužili krivi. - Točno je da smo pronašli jedno tijelo. Čeka se sudski vještak i potvrda ima li u jami još tijela, kazao nam je jučer u razgovoru iz Bugojna Marko Jurišić, član kolegija Instituta za nestale osobe BiH. - Ova iskapanja smo radili po dojavi koju je dobio Institut za nestale osobe i nema veze sa sporazumom Enesa Handžića s Tužiteljstvom BiH, kao što je bio slučaj u prethodna tri tijela koja smo pronašli. Otvorili smo više od 20 septičkih jama u Čipuljiću i okolici. Prema saznanjima, ova osoba je ubijena u Bugojnu, dovedena u Čipuljić i bačena u septičku jamu, kazao je Jurišić. - Dobili smo informacije da je pronađeno tijelo u okolici Bugojna. Navodno se pretražuju i druge lokacije, kazao nam je Miroslav Zelić, predsjednik HVIDR-e iz Bugojna. Nakon sporazuma s Handžićem došlo se do informacija o mjestu gdje se nalaze posmrtni ostaci Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša. Sud BiH nije objavio pojedinosti Handžićeva priznanja, no državna tužiteljica Slavica Terzić potvrdila je da je on otkrio lokaciju na kojoj su pokopana tijela barem trojice ubijenih pripadnika HVO-a koji su prije toga bili zatočeni na stadionu u Bugojnu.

- U ponedjeljak je vještak sudske medicine posmrtne ostatke trojice nedavno pronađenih odnio u Sarajevo u Međunarodni institut za nestale na DNK analizu. On je bio skeptičan da će se dobiti rezultati jer su tijela spaljena, i to više puta. Riječ je o vrlo malim ostacima kostiju promjera 1 do 3-4 centimetra, naglasio je Jurišić. - Obiteljima je najvažnije da se ta analiza uradi kako bi se potvrdilo da je riječ o tijelima koja traže. Udruga traga za 20 bojovnika i 16 civila, a Gvozden, Miloš i Kovačević su iz skupine nestalih Hrvata, kazala je nedavno Serafina Kolovrat, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja općine Bugojno.

Odgovorni za zločine

Podsjetimo, pod tribinama NK Iskra, u neljudskim uvjetima 294 Hrvata provela su osam mjeseci. Od 23 nasilno odvedena zatočenika njih 11 prije odvođenja registrirao je Međunarodni crveni križ. Tijela trojice u međuvremenu su pronađena, dok se za 20 još traga i tek su se počela otkrivati. Pored 20 zatočenika kao nestali vodi se i više od 30 Hrvata. Bugojanski Hrvati za torture u logorima, progon 15.000 Hrvata, ubojstva, mučenja, pljačku i paljenje imovine najodgovornijim smatraju ratnog bugojanskog načelnika Dževada Mlaću i aktualnog ministra obrane BiH Selmu Cikotića.

( Fena )