Budući islamisti prolaze obuku u planinskim predjelima BiH

islamisti

... izvoza nešto drukčijeg kadra – džihadista i plaćenika. Organizacija ICSR, Međunarodni centar za praćenje radikalizma s centrom u Londonu, procjenjuje kako je oko 6 posto stranih ekstremista u Siriji i Iraku stiglo s područja Balkana.

Vehabizam došao s ratom

Na krilima "bijelih đavola", kako zovu mlade ekstremne muslimane iz BiH, vehabizam se širi regijom, ali i Europom. Inspirirani vehabizmom i salafizmom, oni su se izrodili u novu generaciju domaćih džihadista. Neupadljivi, odstupajući od klasičnog vehabijskog izgleda, s bradom i kratkim hlačama, balkanski su džihadisti ozbiljna prijetnja cijelom svijetu. U studiji EU "Salafizam-vehabizam" eksperti ističu da je upravo BiH predvorje džihada, a ratišta ne biraju. "Bijeli đavoli" ratuju širom svijeta, od Afganistana, preko Čečenije i Turske do Sirije.

Sve je počelo još prije dvadesetak godina, dok su ovom regijom bjesnjeli ratovi, kada je u BiH stiglo oko 3000 stranih islamskih dobrovoljaca te velika količina oružja i novca. Tako je uvezen salafizam koji se danas proširio čitavom regijom. Vehabijski pokret okuplja 5000 od ukupno 1,4 milijuna muslimana u BiH, prije svega u Sarajevu. Prema procjenama, u cijeloj Srbiji je oko tisuću sljedbenika vehabizma, dok ih je i oko dvije tisuće na Kosovu. U Crnoj Gori ih je relativno malo, ali sasvim dovoljno da izazovu ozbiljne probleme, s tim da će za njih dodatno biti motivirani kad Crna Gora uđe u NATO.

Procjene govore da se s područja bivše Jugoslavije na sirijskom i iračkom ratištu ovoga trenutka bori više od 1200 vehabija koji čak formiraju vlastitu brigadu. Džihadisti s Balkana "osvojili" su područje oko sirijskog mjesta Azaz, pet kilometara od granice s Turskom, područje naseljeno Kurdima. Upravo u Azaz dovlače nove regrute iz Srbije, BiH, Kosova, Makedonije i Crne Gore, mameći ih preko društvenih mreža i uživo, preko svojih sljedbenika. Većina novopečenih džihadista nema nikakvo boračko iskustvo jer po godinama najčešće još nisu još ni bili rođeni dok su na ovim prostorima vođeni ratovi. Ali zato veći dio njih ima iskustva na internetu.

Naime, buduće džihadiste s područja bivše Jugoslavije okupljaju, vrbuju i regrutiraju preko nekoliko islamskih portala kao što su Put vjernika i Ummet. A princip vrbovanja na takvim portalima je dobro razrađen i gotovo je uvijek isti. Priča prvo kreće o islamu, kako je ugrožen u svijetu i kako ga treba braniti. Tako agitatori bacaju mamac čekajući posjetitelje foruma koji će se upecati na ove teze. Kada netko "zagrize udicu" i potvrdi ovaj njihov stav na internetu, kreće obrađivanje.

Islamisti ulaze u dublju priču o islamu uz pitanja što je njihov sugovornik spreman učiniti za islam. A kada utvrde da je netko spreman poginuti za islam, poduzimaju mjere da se ta osoba uputi u neki od centara vehabija u Europi, najčešće Beč. Dalje se preko Turske šalje u Siriju. Procjene govore kako je 70 posto džihadista u Siriju otišlo preko Hrvatske. Iz Beča se dalje prebacuju na aerodrome u Istanbulu i Adanu, koji se nalaze u blizini Sirije.

Ostatak članka u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...