Budimir pozvao Nikšića da podnese ostavku: Pogoduješ SDP-u!

budimir
...tog stranačkog tijela Željko Asić, Nikšić bi to trebao uraditi zbog katastrofalnih rezultata rada Vlade Federacije, prije svega ministara iz redova SDP-a BiH.

- U posljednih 15 mjeseci rada Vlada FBiH se svodi na jedno dobro i to samo na dobro SDP-a. Nikakvi projekti koji nisu usko vezani za SDP ne mogu se provesti. To možete vidjeti i kroz Razvojnu banku, a još više kroz fondaciju ODRAZ, gdje 130 milijuna maraka od Svjetske banke stoji zarobljeno isključivo iz razloga što čelnici SDP-a žele kontrolirati sav taj novac - kazao je Asić.

Dodao je kako je indikativno što je izvješće o radu Vlade FBiH podržalo samo 16 zastupnika u federalnom parlamentu, od čega četiri iz Narodne stranke Radom za boljitak, te 12 SDP-ovih zasupnika od njih ukupno 28.

Ako Nikšić ne podnese ostavku SPP će zatražiti od predsjednika FBiH (ujedno i predsjednika SPP-a) da obavi konsultacije sa svim parlamentarnim strankama kako bi se našlo rješenje za ovu situaciju.

Predsjednik SPP-a Živko Budimir kazao je da se na današnjoj sjednici Glavnog odbora stranke razgovaralo I o preuređenju Bosne i Hercegovine.

SPP smatra kako bi trebalo ukinuti kolektivno predsjedništvo BiH i uvesti institut predsjednika države, Vijeće ministara trebalo bi prerasti u vladu, a tri čelna mjesta na razini države (predsjednik države, premijer i predsjednik parlamenta) ne bi mogli biti iz istog naroda.

O detaljima preuređenja ustavnog poretka razgovat će se još 30 dana unutar stranke, nakon čega će biti finaliziran SPP-ov prijedlog ustavnih promjena.

Na pitanje novinara da prokomentira situaciju u Hercegobosanskoj županiji, gdje se prošloga tjedna raspala koalicija dva HDZ-a, Budimir je kazao da je do toga došlo na zahtjev SNSD-a, čime je Dragan Čović, odnosno HDZ BiH, pokazao kako su mu Milorad Dodik i SNSD puno važniji partneri, nego što je to bilo koja politička stranka iz hrvatskog naroda ili iz Federacije BiH.

- Vjerujem kako će sve to rezultirati istupanjem HDZ-a 1990 iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji nije nikakvo tijelo ili institucija hrvatskog naroda u BiH, već sredstvo manipuliranja političkim strankama i hrvatskim narodom u BiH Dragana Čovića i HDZ-a BiH - zaključio je Budimir.

Dnevno.ba