Budimir i SDA odgovarat će za krivotvorenje i lažnu prijavu?

...su niz kriminalnih manipulacija i podmetanja koje će istražni organi, prema svemu sudeći, u što skorije vrijeme morati procesuirati.

Odluka u ladici

Obilje dokaza i iskaza o neviđenom pokušaju paraobavještajnih struktura SDA pod kontrolom Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića blokirati demokratski proces imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH ozbiljan su materijal za policiju i tužiteljstva.

Tim prije što razotkrivena spletka i dalje traje, Budimir je još u Južnoj Koreji, potpisano imenovanje sudaca u njegovoj ladici, a Federacija bez legitimne vlade i funkcionalnog Ustavnog suda!

Podsjetimo, Budimiru je podvaljen dopis u vezi s kandidatom Šahbazom Džihanovićem s krivotvorenim potpisom umrlog Ramiza Sejdića, kojeg je predsjednik FBiH uputio Tužiteljstvu BiH i na osnovu njega obustavio proces imenovanja. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je za "Avaz" da je dopis zaprimljen iz Ureda predsjednika FBiH te da će na njega biti odgovoreno.

Da je cilj SDA i Budimira isključivo bio da se blokira odgodi imenovanje ustavnih sudaca koje trebaju razmatrati njihovu zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda FBiH pri izglasavanju nepovjerenja aktualnoj vladi, svjedoči i pismeni odgovor Federalne uprave policije koji je jučer dostavljen Budimirov uredu.

U njemu stoji da za policiju "nije vidljivo koju je vrstu provjere potrebno provesti, kao ni svrha za koju bi se koristili podaci dobiveni provedbom provjera". Naime, Budimir je od FUP-a zatražio da se provjeri tko je Ramiz Sejdić.

Direktor FUP-a Dragan Lukač rekao  je da iz Ureda predsjednika FBiH trebaju precizirati šta policija treba provjerava. "Nije nam jasno šta traže u vezi s navedenom osobom", upitao je Lukač. Ovo je, međutim, dodatno potvrdilo da je intencija SDA i Budimira isključivo bila da se skrene pozornost sa suštine.

Na naš upit hoće li FUP pokrenuti istragu u vezi s krivotvorenjem potpisa te lažnog prijavljivanja, Lukač je kazao da u ovom momentu policija ne može reagirati.

Odluka stoji

Inače, potpisana odluka o imenovanju Džihanovića, zatim Mladena Srdića te Dragice Dragičević za suce Ustavnog suda FBiH ni jučer nije otišla iz Budimirovog ureda, a on je u srijedu, na poziv nevladine organizacije "Universal Peace Federation" da bi razmatrao pitanja "mira, sigurnosti i ljudskog razvoja ", otputovao u Južnu Koreju.

Mun: Razočarao nas je Budimir, postoji temelj za novu vladu

Veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon kazao je jučer, odgovarajući na novinarsko pitanje, da je razočaran Budimirovim postupkom.

- Nažalost, puno je opstrukcija. Vidimo je na raznim mjestima. Razočarani smo što predsjednik Budimir nije brzo reagirao u vezi s imenovanjem sudaca u Ustavni sud FBiH da bi to dalje omogućilo i formiranje Vlade. Mislimo da bi predsjednik Budimir trebao omogućiti taj proces, jer smatramo da postoji osnova za novu vladu - kazao je Mun.

SBB BiH: Još jedna montaža iz vrha SDA

Nakon što je utvrđeno da je prijava protiv gospodina Šahbaza Džihanovića, kandidata za suca Ustavnog suda Federacije BiH, prljavi politički pamflet s elementima teškog kaznenog djela, jer je zloupotrijebljeno ime čovjeka koji je umro, Savez za bolju budućnost BiH osuđuje još jednu od dugogodišnjih montaža iz vrha SDA, navodi se u jučerašnjem saopćenju SBB BiH.

- SDA na ovaj način potpuno obesmišljava državne institucije i procedure i zato je neophodno da nadležno tužilaštvo ispita tko je krivotvorio potpis rahmetli Ramiza Sejdića, kako se on našao na stolu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, zašto je gospodin Budimir bez provjere postupio po lažnoj prijavi itd.  Također, krajnje je vrijeme da rukovodstvo SDA preispita paniku pojedinaca u njenim redovima, koja se, očito, više ne može smatrati samo borbom za održavanje na vlasti iu foteljama - stoji u priopćenju.

Dnevni avaz