Budimir: Helez je gori i radikalniji od Zahida Crnkića

Evo vam jedan primjer. U siječnju 2009. godine, prema odluci tadašnjeg ministra Zahida Crnkića, u Jajce je upućen tim iz Ministarstva branitelja kako bi uvezao pripadnost postrojbama branitelja Jajca (koji su, uzgred, bili pripadnici HVO-a Jajce), jer je padom Jajca izgubljena sva dokumentacija te se to moralo uraditi na temelju izjava tadašnjih zapovjednika.

To je bila priprema za reviziju i to bi bio hvale vrijedan gest da je urađeno za sve branitelje Jajca. No, urađeno je samo za Bošnjake branitelje, koji su nakon pada Jajca pristupili postrojbama Armije RBiH, i još na način da je to sakrivano od Hrvata, a koji su, logično, nakon pada Jajca nastavili svoju pripadnost postrojbama HVO-a.- izjavio je nelegalni predsjednik FBiH Živko Budimir u intervju Oslobođenju na upit što konkretno zamjera reviziji koju provodi Zukan Helez, čiji rad ne podržava, te dodao:

-Posljedica toga su te da su u procesu revizije u Jajcu iz prava izvedeni bivši pripadnici HVO-a, jer imaju problem dokazati pripadnost postrojbama. Takvi su postupci jednostrani i nekorektni i za svaku osudu. Promjenom vlasti i dolaskom čovjeka iz SDP-a na poziciju ministra očekivali smo da će takva praksa prestati. No, svi doživimo još veće razočarenje kada taj novi, SDP-ov ministar branitelja, nastavi tamo gdje je stao Crnkić, i to još radikalnije.

Ministar Crnkić odobrio je iz proračuna Ministarstva branitelja sredstva za pomoć bivšim logorašima pripadnicima Armije RBiH da tuže Federaciju kako bi ostvarili naknadu iz tog istog proračuna FBiH za svaki dan proveden u logoru, a to isto osporio je bivšim logorašima pripadnicima HVO-a. Ministar Helez ide još korak dalje i potpisuje službene akte u kojima tvrdi kako pripadnici HVO-a nisu ni bili u logorima, jer Armija RBiH nije imala logore, već su svi Hrvati koji su bili zarobljeni od Armije RBiH bili u legalnim zatvorima, kao prekršitelji zakona BiH.

U konačnici takvog stava, koji je politički, svi su Hrvati koji su bili u HVO-u kršitelji zakona BiH, samo ih Zukan i Crnkić nisu uspjeli uhapsiti u vrijeme rata. To je politika koju ne da neću prihvatiti nego ću joj se uvijek odlučno suprotstaviti, jer je nepoštena, nemoralna i destruktivna za BiH.

(R.I. Dnevnik.ba)