Brzu cestu Mostar- Split financirat će EU

autocesta
...posljednjih desetljeća nakon raspada Jugoslavije, a koji bi se ponovno trebali oživjeti u zajedničkoj kandidaturi kroz fondove Europske komisije, saznaje Večernji list.

Još prošle godine Europski parlament je odobrio značajna financijska sredstva za povezivanje Europe u iznosu od 29,3 milijarde eura koji su namijenjeni dovršetku ključnih europskih prometnih, energetskih i telekomunikacijskih veza za sedmogodišnje razdoblje 2014. - 2020. godine. Tim sredstvima financirat će se najprije prekogranično prometno povezivanje, dovršetak nedostajućih dionica i rješavanje uskih grla na transeuropskim pravcima.

Većina sredstava, u iznosu od 23,2 milijarde eura, namijenjena je za prometni sektor, a još 10 milijardi eura za prometno povezivanje bit će na raspolaganju iz posebnog kohezijskog fonda.

Velika je to prigoda, piše Večernji list, za vlasti obiju zemalja koje su utvrdile veći broj obnove i izgradnje većeg broja prometnih projekata, posebice zato jer su do sada jako malo novca općenito iskoristili u Hrvatskoj, što iz pristupnih, odnosno predpristupnih fondova koji se odnose na BiH.

Kako je za Večernjak potvrdio pomoćnik ministra u ministarstvu prometa i veza Federacije BiH Pavo Boban, s bosanskohercegovačke strane kandidirani su deseci projekata, a jedan od najznačajnijih je povezivanje dijela Hercegovine s Jadransko-jonskom autocestom, odnosno zapadnih i sjevernih dijelova zemlje s prometnim koridorima koji bi BiH snažnije povezali s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom. Vlasti hercegovačkih županija ranije su najavile kako će intenzivno raditi na izgradnji brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude te njihovom povezivanju na Jadransko-jonsku autocestu, odnosno prema Splitu