Brat premijera Nikšića 'zadužio' najskuplji automobil u FBiH

... za nabavku pet VW terenaca spiskala je skoro pola milijuna maraka. Službeni automobil VW Touareg, terenac koji vozi Mirsad Nikšić, koštao je 120.000 maraka, piše Slobodna Bosna.

Danima se na Federalnoj televiziji proteklog ljeta vrtio snimak onog autobusa kojim je friško izabrana federalna Vlada pristigla u Tuzlu. Slika koja govori više od hiljadu riječi trebala je posvjedočiti odlučnost namjere platformaške vlade predvođene premijerom Nerminom Nikšićem da obuzda sumanuto rasipanje para poreznih obveznika i započne domaćinsko upravljanje federalnim budžetom. Prije kolektivnog odlaska autobusom u Tuzlu, federalna Vlada je s puno medijske pompe najavila ozbiljnu redukciju vlastitog voznog parka, prodaju velikog broja luksuznih automobila, i još ozbiljnije kresanje funkcionerskih privilegija.

"Vlada je krenula sa uštedama i bukvalno prepolovila sve povlastice-privilegije koje koriste članovi Vlade, savjetnici i rukovodeći državni službenici", pohvalio se premijer Nikšić nekoliko tjedana nakon što je preuzeo kormilo federalne Vlade.

Nije 80, nego 79 tisuća maraka

Brižljivo njegovani imidž štedljivosti federalne Vlade prvi je nakrunio federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber (HSP), kojem se nije dopao ni jedan od pet automobila s koliko je njegovo Ministarstvo raspolagalo, pa je odriješio federalnu vreću i kupio najnoviji tip terenca "Volvo". Zajedno s dodatnom opremom, Volvo je plaćen 80.000 maraka. Premijer Nikšić se oglasio, ali kasno, tek nakon što je slika skupocjenog terenca objavljena u medijima. Premijer je u pola glasa pozvao ministra Čambera da poništi odluku o kupovini automobila za koju navodno nije imao suglasnost federalne Vlade.

Nakon premijera Nikišića, oglasio se i ministar Čamber koji je potvrdio kupovinu skupocjenog terenca, no demantirao je informaciju da je terenac plaćen 80.000 maraka.
"Točno je, kupili smo novi automobil, ali cijena nije bila 80.000 maraka nego 79.000 maraka... i ovaj automobil je bio jeftiniji od Passata", pojasnio je ministar Čamber, jasno stavljajući do znanja da neće poslušati preporuku svog formalnog šefa, premijera Nikšića.

Brže nego što je itko očekivao, premijer Nikšić se povukao iz ovog spora, a upućeni tvrde da je to učinio zbog straha da bi prozvani ministar Čamber mogao uzvratiti istom mjerom - otvaranjem puno veće "autoafere" u federalnoj Direkciji autocesta, u kojoj je glavni akter njegov brat Mirsad Nikšić!

Kako smo doznali, nekako u isto vrijeme kada je ministar Čamber sjeo u terenac Volvo, novoimenovana uprava federalne Direkcije autocesta također je odlučila obnoviti i proširiti vlastiti vozni park. Nekoliko mjeseci ranije, kada je na čelu uprave bio Erdal Trhulj, načelno je usuglašena odluka o kupovini pet novih automobila, "škoda" ili "golfova", no realizacija odluke prepuštena je novoj upravi Direkcije koja je imenovana u svibnju prošle godine.

Terenci umjesto golfova

Nova uprava Direkcije, predvođena Ensadom Karićem, za čiji je izbor najzaslužniji njegov dugogodišnji prijatelj Elvedin Grabovica, aktualni direktor EPBiH, te Mirsadom Nikšićem, čiji izbor pada na dušu njegovog starijeg brata Nermina Nikšića, poništila je odluku svojih prethodnika i umjesto pet "škoda" ili "golfova" odlučila je raspisati natječaj za nabavku skoro tri puta skupljih automobila, od kojih je jedan VW Touareg terenac i četiri VW Tiguana, sva četiri terenca. Kod formiranja tendera, tandem Karić-Nikšić nije štedio (budžetski) novac i do kraja je ispoštovao rasprostranjeni "standard" prema kome je automobil važan statusni simbol: uz nove terence zahtijevali su i svu moguću dodatnu opremu za potpuni vizualni i komforni ugođaj, piše Slobodna Bosna.

"Najpovoljnija" ponuda pristigla na tender glasila je na iznos od 469.880,00 maraka, a ponudu je poslala sarajevska autokuća AC QUATRO u vlasništvu Bakira Alispahića. Prema službenim informacijama objavljenim na službenoj stranici Direkcije, ugovor s AC QUATROM o isporuci terenaca potpisan je 8. studenog 2011. godine. Pojedinačna cijena pet kupljenih automobila nije objavljena, no istragom smo ustanovili da je najskuplji automobil, VW Touareg, opremljen osnovnom, ali i dodatnom opremom (srebreni krovni nosači, prednja sjedala s aktivnom klimatizacijom, senzori za parkiranje itd.) plaćen oko 120.000 maraka, odnosno da je nabavka 4 VW Tiguana koštala nešto više od 349.000 maraka, što znači da pojedinačna cijena automobila s dodatnom opremom iznosi 87.000 maraka.

Federalna Direkcija autocesta financira se iz prihoda ostvarenih naplatom putarine, ali dijelim i budžetskim novcem. Ovogodišnja doznaka federalne Vlade bila je više nego izdašna - Direkcija autocesta dobila je dodatnih 20 milijuna maraka, a dodatni transfer budžetskog novca obrazložen je "kao podrška izgradnji dijela koridora 5C". Kako smo doznali, transfer je obrazložio osobno premijer Nikšić, koji je svojevremeno javno obećao da zbog sukoba interesa neće sudjelovati u raspravi i donošenju odluka koje se tiču Direkcije autocesta. Ali, krv nije voda...

Kožne presvlake, grijanje volana, grijanje prednjih sjedišta...

Cijena najjeftinijeg modela Volkswagen Touarega V6 sa diesel motorom 3.0I TDI iznosi 76.014 maraka bez PDV-a. Cijena Touarega varira ovisno o paketu opreme. Tako Touareg V8 4.2I TDI košta 114.071 KM. Najskuplji paket opreme koji se može naručiti na bh. tržištu za Touareg je tzv. "W05" u kojem kupac, pored osnovnog paketa opreme, dobiva kožne presvlake, sportska sjedala, kožni volan, pedale od nehrđajućeg čelika, grijanje volana, grijanje prednjih sjedala i još pregršt sitnih detalja kao što su potpora za kralježnicu ili grijanje prednjih mlaznica za pranje vjetrobrana. Ovaj paket opreme stoji 12.454 maraka, bez PDV-a.

Cijena najjeftinijeg modela Volkswagen Tiguana 4 motion sa benzinskim 14I TSI motorom stoji 44.661 maraka bez PDV-a. Najskuplji model je 2.0I TDI 4 motion za kojega treba izdvojiti 51.008 maraka bez PDV-a. Najskuplji paket opreme koji se može dobiti na našem tržištu je "WL5" koji uključuje kožni paket i ekskluzivni sportski paket te grijanje naslonjača i sjedišta. Paket opreme "WL5" stoji 3.504 maraka bez PDV-a, prenosi bportal.ba.